10 fűszernövény, ami a teraszon is megterem

Nem kell ahhoz tapasztalt kertésznek lenni, hogy egy kis konyhakertet gondozzunk, sőt, még kertre sincs feltétlenül szükség hozzá!

A teraszon vagy akár egy napsütötte ablakpárkányon is gondozhatunk fűszernövényeket, amik nem csak a kertészkedés örömével ajándékoznak meg, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé teszik, mint a szárított változatok!

Íme 10 fűszernövény, amit a kezdő vagy kétbalkezes kertészek is életben tudnak tartani, így a siker garantált! A legszuperebb az egészben az, hogy akár a gyerekeket is bevonhatjuk az ültetésbe és a növények gondozásába, aztán a "szüretelésbe" is.

1) Bazsalikom

Nagyon meghálálja a gondoskodást, szép nagyra nő, és zamatossá teszi az ételeidet: a tésztafélék, pizzák, focacciák (azaz olasz lepénykenyerek), no meg a házi pesto jó barátja.

2) Petrezselyem

Telis-tele van C-vitaminnal és sok más értékes anyaggal. Egészséges és finom is, ráadásul jól is mutat, így dekorálhatod is vele az ízletes fogásokat.

3) Oregánó

A mediterrán konyha nagy kedvence, a görög saláta és a pizza nem lenne az igazi nélküle. Elég igénytelen növény, így kezdő kertészeknek is kiváló!

4) Citromfű

Friss és szárított citromfűből is készíthetsz teát, ami feszültségoldó. Adhatod édességekhez, gyümölcsleveshez, fagyihoz, és frissítő italokhoz!

5) Chilipaprika

Igazi afrodiziákum, ami lángra lobbantja a szenvedélyt. Ha forró éjszakára vágysz, fűszerezd ezzel a romantikus vacsorát!

6) Kakukkfű

A népi gyógymód szerint a köhögés és torokfájás egyik legjobb ellenszere, nyáron viszont a grillpartyk kedvelt szereplőjévé nőheti ki magát!

7) Rozmaring

Karakteres ízű mediterrán fűszernövény. Feldobja a legegyszerűbb burgonyás köretet, és a főételt is különlegessé teszi. Sós süteményekhez is adhatod!

8) Levendula

Hosszú ideig azt hittük, csak a kozmetikumokat teszi illatossá, de ma már tudjuk: méz, lekvár, fűszersó is készülhet belőle, de édességekhez is remek! Ráadásul a szúnyogokat és a molylepkéket is távol tartja, így különösen jó szolgálatot tehet nyári estéken!

9) Menta

Tedd limonádéba, turmixba vagy a gyümölcsleves tetejére! Bolondítsd meg vele a fagyi kelyhet vagy add sós ételekhez - a végeredmény nem okoz csalódást!

10) Zsálya

A vajban sütött zsálya finom és látványos dísze lehet az ételeknek, de tésztához is adhatod, sőt, a zsályás focaccia, azaz kenyérlepény mennyei! 

Photo by Lavi Perchik on Unsplash