A kis fürdőszoba is lehet nagyszerű! - 5 ötlet a megvalósításhoz

A fürdőszoba a legtöbb lakás és ház legkisebb helyisége, mégis érdemes nagy figyelmet szentelni neki, ha azt szeretnénk, hogy hangulatos legyen. A titok az apró részletekben rejlik, amihez nem kell óriási összegeket mozgósítani a családi kasszából, az eredmény mégis látványos lesz.

Az egyik nagy lakberendező áruházlánc felmérése szerint a lakásunkban megforduló vendégek 80%-a nem csak a kezét mossa meg vagy a vécét használja, ha belép a fürdőszobánkba, hanem kihúz legalább egy fiókot vagy kinyit legalább egy szekrényajtót. Könnyen lehet, hogy a fennmaradó 20% is ugyanígy tesz, csak épp nem merte felvállalni az igazságot... Szóval a fürdőszoba sokkal érdekesebb pontja a lakásnak, mint azt hinnénk, ezért is lényeges, hogy lehetőségeinkhez mérten kihozzuk belőle a maximumot!

1) A világítás

Senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a világítás óriásit lendíthet egy szoba hangulatán, pozitív és negatív irányban egyaránt, ráadásul optikailag is szűkítheti vagy tágíthatja a teret. A fürdőszobában különösen fontos szerephez jut a világítás, hiszen általában kis helyiségről beszélünk, és ablak híján megesik, hogy természetes fény sem jut be. (Az ablak pedig nem csak emiatt lenne "kötelező" minden fürdőszobában, hanem a kedvező szellőzés miatt is!) A neonfényt jobb mellőzni, sokkal szerencsésebb és hangulatosabb valamilyen tompább fényt biztosítani, s erősebb halogénizzókat tenni a tükör közelébe.

2) A tükör

A tükörnek a fürdőszobában jóval több funkciója van annál, hogy segítséget nyújtson a sminkelésnél vagy a borotválkozásnál. Érdemes minél nagyobb tükröt választani, mert azzal is nagyobbnak tűnhet a fürdőszoba mérete, s mivel a fényt is visszaveri, még világosabbá is teheti ezt a kis helyiséget. Nagyon sokat lendít a fürdőszobán az, ha a régi, opálossá vált tükröt új, ragyogóan fényes tükörre cseréljük!

3) A színek harmóniája

Ha arra törekszünk, hogy a fürdőszoba nagyobbnak hasson és a légköre pihentető legyen, mind a fal, mind a kiegészítők színét illetően érdemes előnyben részesíteni a világos, természetes színeket. Nagy változást hozhat egy szimpla falfestés is, főleg akkor, ha erre már jó pár éve nem került sor. Ilyenkor nem csak az árnyalat frissül fel, hanem a fal is "új életre kel", hiszen a használat során a felszálló gőz óhatatlanul nyomot hagy a falfelületen. A pici fürdőszobába a bútorokat is érdemes úgy megválasztani, hogy fényes legyen a felületük, a csaptelep és a fogantyúk kínálatából pedig ajánlott a krómozott felületű darabokat beszerezni.

4) Az alapanyagok

Amikor a fürdőszoba (át)építésére sor kerül, jól tesszük, ha az alapanyagokat nem kizárólag az ára alapján választjuk meg, hanem szem előtt tartjuk azok tartósságát és nem utolsó sorban az esztétikai értékét. A természetesség híveinek jó választás a fából készült bútorok és fa-hatású kiegészítők kiválasztása, amelyek rendkívül sok színárnyalatban állnak rendelkezésre. A nagyobb fürdőszobákban akár a sötét, karakteresebb színek is dominálhatnak, ezek különleges Spa-hangulatot árasztanak, a zsebkendőnyi fürdőknek azonban nem állnak jól.

5) Letisztult stílus

Sokan lendít az összképen, ha a fürdőszoba kiegészítői és az ott található tárgyak összhangban vannak egymással, nem keveredik többféle stílus, és nincsenek nagy ellentmondások a színválasztás terén sem. Mielőtt kiválasztanánk a saját stílusunkat, érdemes minél több lakberendezéssel foglalkozó magazint átlapozni, és alaposan körülnézni a szakboltokban! A shabby chic nevű irányzat ma már a fürdőszobákat is elérte, leginkább a világos színek és a természetes anyagok jellemzik.

Az úgynevezett total white irányzat követői mindent fehér színben képzelnek el, ennek köszönhetően a fürdőben még erőteljesebben érvényesülnek a fényhatások. Sosem megy ki a divatból a vintage stílus sem, akinek ez áll közel a szívéhez, új életre keltheti az antik bútorokat és a régi (vagy régi hatású) kiegészítőket. A modern irányzatot követő fürdőszobában merészen használják a rikítóbb színeket és az áramvonalas kiegészítőket, miközben design elemekből sincs hiány. 

 Photo by Camille / Kmile on Unsplash