Penészes a fal? Ez garantáltan beválik!

A hűvösebb idő beálltával sokak mindennapjait megkeseríti a lakásban itt-ott felbukkanó penész, a rosszabb helyzetben lévők azonban egész évben küzdhetnek a penészgombákkal. Fontos tudni, hogy a penész jóval több szimpla esztétikai problémánál, tartós jelenléte ugyanis az egészségre is káros lehet.

A penészspórák még azokban a lakásokban is jelen vannak, ahol a falon, sarkokban vagy szekrények mögött nyoma sincs a penésznek – ilyen esetben azonban nincs jelentőségük. Baj akkor van, ha a spóra olyan közegbe kerül, ahol megtelepedhet és szaporodásnak indulhat. A penész számára fontos a magas páratartalom, a minél magasabb hőmérséklet és a megtapadáshoz ideális felület. Igencsak kedvükre való a tapétával borított fal, a festett felület, az olyan ridegebb burkolatok azonban, mint a csempe, nem felel meg számára – a fuga azonban annál inkább!

Pára-para

Hozzáértők szerint a penésznek ideális az a helyiség, ahol több mint három napig 75%-nál magasabb a páratartalom – igaz, az ennél szárazabb klímájú lakásokban is felütheti a fejét a penész, mert a hideg falon bármikor lecsapódhat a pára. Bár nem könnyű feladat, az első és legfontosabb lépés a penésszel folytatott küzdelemben a szobák páratartalmának csökkentése. Ez különösen azok számára nehéz, akik új nyílászárókat szereltettek fel, illetve akiknél túl jól sikerült a falak szigetelése, az ilyen terekben ugyanis nehezített a szellőzés. 

Az olyan mindennapos tevékenységek, mint a mosás, teregetés, főzés, mosogatás, fürdés, zuhanyzás stb. jelentősen növelik a levegő pára-koncentrációját, a tökéletesen működő nyílászárók és masszív szigetelés mellett pedig nagy az esély a nedvesség lecsapódásának. Lehet, hogy a régi típusú otthonokból “szökik a fűtés”, ami az egyre magasabb energiaárak mellett szintén gondot jelent, a penész megjelenésétől azonban kevésbé kell tartani, mert a helyiségek jobban szellőznek.

Beépített bajkeverők

A gepi-vakolas.hu szakértője rávilágított arra a fontos tényre, hogy sokszor a házak építésénél kellene megelőzni a bajt, azok a próbálkozások, amiket a már kész otthonokban teszünk a penész ellen egyáltalán nem, vagy csak átmenetileg hozhatnak sikert. - Sajnálatos tény, hogy az esetek 99%-ban vizes, és a savtól fehér az építkezés során használt tégla. Ha ezt nem kezelik le úgynevezett stopsóval, csak idő kérdése, hogy a penész mikor tör utat magának úgy, hogy még a festéken is átjusson. Ilyen esetekben végleges megoldást csak az jelent, ha leverik a vakolatot, lekezelik a falat, majd újra-vakolják és ismét lefestik - foglalja össze a szakértő. 

FONTOS!

A penész sajnos nem csak ott van jelen, ahol annak szemmel látható nyomai vannak, hanem a levegőben, a házi porban és egyéb felületeken is. Nem ritka, hogy a penész alattomos módon megtelepszik a szőnyegpadlóban vagy az alatt, illetve a különböző lakástextileken - emiatt érezhetjük az egész lakásban a penész jelenlétével együtt járó jellegzetes, dohos szagot.

Amíg nem szánjuk rá magunkat erre a drasztikus, ám eredményes megoldásra, az alábbiak segíthetnek:

  • Mindenképpen fordítsunk nagy gondot a rendszeres és helyesen kivitelezett szellőztetésre: naponta többször tárjuk ki az ablakokat úgy, hogy a lakásban kereszthuzat jöjjön létre – ez nem csak abban segít, hogy csökkenjen a helyiségek páratartalma és a fülledt levegő kiszellőzzön, hanem a levegőben keringő penészspóráktól is megszabadulhatunk.
  • Nem véletlen, hogy a régi időkben 2-3 évenként kimeszelték a házakat, hogy fertőtlenítsék a helyiségeket. Ez a szokás mára igencsak kiveszett, mész helyett a különböző diszperziós festékek hódítottak teret, pedig azok csak tovább ronthatják a helyzetet, mert még hatékonyabbá teszik a szigetelést, beszorítva a párát a lakásba. Találkozhatunk olyan modern festékekkel, amelyek “lélegző falat” hoznak létre a szobákban – ezek magukba szívják a nedvességet, majd kiengedik azt.
  • Mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nem hibásodott-e meg a ház tetőszerkezete vagy nem ereszt-e egy falban lévő vízcső, mert gyakran ezek okozzák az alattomos penészedést.
  • A bútorokat ne toljuk szorosan a falhoz, mert azok mögött is lerakódhat a penész. Hagyjunk pár centi helyet közöttük, így biztosítva a levegő cseréjét.
  • Nagy károkat okozhatunk, ha egy amúgy is párás levegőjű helyiségben teregetjük ki a frissen mosott, vizes ruhákat.