Költözzünk vidékre! Biztos neked találták ki?

A zsúfolt hétköznapokban gyakran eleged lehet a nagyvárosi rohanásból, és úgy érezheted, nincs szükséged semmi másra, csak arra, hogy a város zajától távol végre megpihenj egy kicsit. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen ha kiszakadsz a megszokott környezetből és a feszített tempóból, az mindenképpen pozitívan hat, a nagy kérdés csak az, hogy átmenetileg vagy végérvényesen szeretsz-e bele a nyugodt környezetbe.

Mielőtt igent mondanál a vidékre költözésre, érdemes alaposan átgondolni, hogy mivel is jár egy ilyen fontos lépés. Mint mindennek, ennek is megvan az előnye és a hátránya is - ezt pedig nem árt alaposan körbejárni, mielőtt kiválasztod a vidéki házikódat... Kétségtelen, hogy a nagyvárostól távol tiszta levegőt szívhatsz magadba, nem rázkódnak az ablakok az utcán száguldó autók, villamosok, buszok miatt, és az életritmus is határozottabban lelassult a városi rohanáshoz képest - mindez testileg és lelkileg is egészségesebb jövőt ígér a család minden tagjának, feltéve, hogy egy idő után nem támad hiányérzeted... 

Ami furcsa lehet a nagyvárosi lét után:

  • Ha nem költözöl óriási távolságra a munkahelyedtől és/vagy a gyerekek óvodájától, iskolájától, könnyen lehet, hogy az autó nélkülözhetetlenné válik a család számára. A kisebb vidéki falvakban a közlekedés korántsem olyan jól szervezett, mint egy forgalmas nagyvárosban, ami komoly logisztikai kihívások elé állíthat - ez az egyik legnagyobb ár, amit a csendért és a jó levegőért kell "fizetned".
  • A nagyvárosi pörgéshez hozzátartoznak a kulturális események, az éjjel-nappal nyitva tartó boltok, a mozi, a színház, a koncertek, az új ismeretségek és a sort még hosszan folytathatnánk. Bizony annak, aki vidékre költözik, erről le kell mondania. Könnyen lehet, hogy kezdetben kifejezetten jól esik ezek nélkülözése, fennáll a veszélye azonban annak, hogy egy idő után vágyni kezdesz a forgatag után, amit egy pici faluban hiába keresel.
  • A kisebb lélekszámú városkákban vagy falvakban nagy valószínűséggel folyton ugyanazokat az arcokat látod, s az sem ritka, hogy egy igen összetartó, zárt közösségbe csöppensz a költözés után. Számolnod kell azzal, hogy az emberek nem mindenhol barátságosak, könnyen lehet, hogy (hosszú) időre lesz szükség ahhoz, hogy befogadjanak, és ne gyanakvással tekintsenek a családodra.  

Ha mindezek nem rettentettek el, akkor most már hátra dőlhetsz, mert a vidéki élet előnyeiről is ejtünk néhány szót:

  • A vidéki élet az egyik legjobb stressz űző, főleg akkor, ha sok zöld terület vesz körül. Már ennek a puszta látványa is nyugtatja az idegeket, és olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek ellensúlyozzák a feszített élettempó káros hatásait. Ha úgy érzed, hogy a nagyvárosi életből besokalltál, és annak légköre már-már fullasztó, valóban jó választás lehet közelebb költözni a természethez!
  • A vidéki élet leírhatatlan élményeket hozhat a gyerekek életébe: önfeledten játszhatnak a szabadban, friss levegőt szívhatnak, megismerkedhetnek a növényekkel és az állatokkal, sőt akár kertészkedésbe is foghatnak! Mindez rájuk is kedvezően hat, ellentétben a nagyvárosi stresszel, ami sajnos a gyerekeket is utoléri, hiába nem járnak még dolgozni és nem nehezedik rájuk akkora nyomás, mint a felnőttekre.
  • Általában igaz, hogy a vidéki élet kevesebbe kerül a nagyvárosinál - a boltok polcain lévő árucikkekért kevesebbet kell fizetned, ráadásul ha kerted is van, egy csomó dolgot magadnak is megtermelhetsz. Az igaz, hogy a választék többnyire nyomába sem ér a hatalmas szupermarketek kínálatának, a helyi termelőktől azonban jó minőségű, friss és finom élelmiszerekhez juthatsz! 

S ha sikerült eldönteni hol is szeretnél építkezni, s profi vakoló csapatra van szükséged, keress minket! 

Photo by Fredrik Öhlander on Unsplash