Mindent a mennyezetfűtésről

Aki egy picit is odafigyelt a fizika órákon, arra minden bizonnyal emlékszik az ott elhangzottakból, hogy a meleg levegő mindig felfelé száll, így joggal merül fel a kérdés a mennyezetfűtéssel kapcsolatban, hogy miként biztosíthat meleget ez a megoldás a lakásokban. Hogy eloszlassuk az ehhez hasonló kétségeket, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a mennyezetfűtésről.

A mennyezetfűtés egyik nagy előnye a sok közül, hogy a fűtőelemek nincsenek szem előtt, és a lakóteret sem szűkítik le, a hagyományos, falra szerelt fűtőtestekkel ellentétben. Az, hogy a meleg a plafonból áradva tölti meg a helyiséget, szinte ellentmond a fizika törvényeinek, a gyakorlatban mégis remekül működik, nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az építkezők és felújítók körében. 

Ahogy a nevéből is félreérthetetlenül kiderül, a mennyezetfűtést a lakás legmagasabb pontjára szerelik fel, s a meleg innen terjed szét az otthonunkban. A hőt sugárzó csöveket a plafonra szerelik fel, majd egy olyan esztétikus borítást kapnak, amely teljesen elfedi azokat. 

A gepi-vakolas.hu szakértője szerint kulcsfontosságú, hogy még a rendszer beépítése előtt használjuk az úgynevezett betonkontaktot (ez egy olyan oldószermentes bevonat, amely elősegíti, hogy a vakolat jobban megtapadjon a betonon), utólag ugyanis rendkívül körülményes ennek pótlása. A betonkontakt további előnye, hogy csökkenti a kezelt felület nedvszívó-képességét, megelőzheti a beton és a gipsz közötti káros reakciók kialakulását. 

A mennyezetfűtést eltakaró álmennyezet legtöbbször gipszkartonból készül, ami összegyűjti és kiválóan továbbítja a felülről érkező hőt. A meleg levegő gyorsabb eloszlatásáért szóba jöhet ventillációs rendszerek beépítése is, amelyik a mennyezetről a helyiségbe fújja a hőt, ez azonban lakásokba kevésbé ajánlott, mert a vele járó zaj hosszú távon zavaró lehet. 

A mennyezetfűtés előnyei:

  • Mivel nem igényel komoly kőművesmunkát, már a kivitelezése is egészen gazdaságosnak ígérkezik. 
  • A mennyezetfűtés az egész helyiségre kiterjedően adja le a hőt, nem úgy, mint a falra szerelt radiátor, melynek közelében mindig koncentráltabb a hő mennyisége. Ennek köszönhetően nincsenek a lakáson belül jelentősebb hőmérséklet-különbségek.
  • A mennyezetfűtésnek egyáltalán nem tolakodó a megjelenése és nem is foglal nagy helyet.
  • A szakértők szerint a párás levegőjű, penészesedésre hajlamos lakásokban is jó szolgálatot tehet, hozzájárulhat ugyanis a levegő páratartalmának csökkentéséhez.

Jó tudni!

Bár a nagy belmagasságú lakásokban is nagyszerűen kivitelezhető a mennyezetfűtésről gondoskodó rendszer, számolni kell azzal, hogy a meleg lassabban járja át az otthont, mintha falra szerelt fűtőtestek vagy padlófűtés adná le a hőt.