Festés és vakolás - indulhatnak a kültéri munkák tavasszal!

Ahogy beköszönt a tavaszias időjárás, és feljebb kúsznak a fokok, már lehet tervezni a kültéri munkákat a ház körül. A ház vakolása, külső festése egy nagyobb kiadást igényel, de tízévente érdemes vele foglalkozni költözés, vagy felújítás alkalmával.

Amikor a régi homlokzatot felújítjuk, vagy átalakítjuk felmerül a kérdés festessünk vagy vakolatot válasszunk? 

A kültéri festés jelentősen olcsóbb és a mai kültéri festékek színtartóak, lég- és páraáteresztőek, mint a vakolat. De sajnos ez nem segíti a hűtést és a fűtést sem. A munkadíj megspórolható, ha mi magunk bevállaljuk a homlokzat festését.

A vakolat a mai modern hőszigetelő rendszerek végső rétege, amely nyáron nem engedi felmelegedni a falakat, télen pedig benntartja a meleget, így az évek alatt segít a spórolásban is. A minőségi vakolat nagyobb kiadással jár, de évtizedekig tartja magát és véd az időjárás ártalmas hatásaitól. 

Mikor érdemes festeni?

A festési munkálatokat a kedvező hőmérséklet miatt tavasszal vagy ősszel szokás elvégezni. 5 C fok alatt és 25 C fok felett szinte lehetetlen tökéletes munkát végezni. Ha nagyon meleg van, a festék túl gyorsan szárad, ami megnehezíti a munkát. Ronthatja a minőséget a faanyagok festésénél is, mert a melegben nem mindegyik anyagú festék tud megfelelően beszívódni. Ez nem csak esztétikailag lesz kifogásolható, de az élettartamot is lerövidíti. Fontos, hogy gyorsan és alaposan dolgozzunk, meg a káros UV-sugarak szintén ellenünk dolgoznak. 

Hogyan válasszunk kültéri falfestéket?

Ebben az esetben is igaz, hogy a minőség elsődleges, csak aztán következhet az esztétikum. A homlokzati festéknek ellenállónak kell lennie a nedvességgel szemben, mert az esővíz képes olyan savas anyagok kimosására, melyek erősen roncsolhatják a faanyagot. A homlokzat folyamatos karbantartása is elengedhetetlen, rendszeresen tisztítsuk, javítsuk a repedéseket. 

A kültéri falfesték átenged egy bizonyos mennyiségű csapadékot, de hamar meg is szárad. Előnye a jó páraáteresztő képesség. A megfelelően előkészített felület alapozza meg az épület külső védelmét. A festék felvitelekor legyünk nagyon körültekintőek, hogy szép és időtálló végeredményt kapjunk.

Gyors és precíz: a gépi vakolás

Hosszú élettartamú, jó minőségű vakolat miatt keress minket bizalommal! A gépi vakolás régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható technológia, akár beton, tégla, ytong fal vakolásáról van szó. A régi, kézi felhordási móddal ellentétben, a vakolás gépi felhordása gyorsan és egyenletesen történik. Olvass többet erről a technológiáról vagy kérj árajánlatot gépi vakolásra egy kattintással!