Milyen színre színezzük a házunkat? A dryvit!

Rengeteg háztartásban vélik úgy a tulajdonosok, hogy energia spórolás céljából utólagos hőszigeteléssel látják el házukat. A polisztirollapos hőszigetelés, ismertebb nevén dryvit burkolat segítségével az épület bármely pontján egyenletes meleget érezhetünk. Egyéb más előnye is van az utólagos szigetelésnek. Például a falban lévő csöveket megvédi a fagyveszélytől, valamint kisebb lesz az esély a hideg-meleg váltakozásakor bekövetkező fal mozgások okozta repedések kialakulására.

A dryvit alkalmazása során mindegy, hogy az épület volt-e már előzőleg vakolva, vagy sem. Nem szükséges a már meglévő elöregedett vakolatot leverni, ezzel pénzt spórolhatunk meg. A polisztirol lapok felhelyezése után azonban újra kell vakolni a teljes felületet. A vakolat felhordásának menete a következő:

A polisztirol lapokat erős ragasztóval bekenve, lentről felfelé haladva kötésben rögzítjük a táblákat. 24 órás száradás után a tárcsás dübelek felhelyezésére kerül sor. Ezekre a hőtágulás és a szél szívó- nyomó hatása miatt van szükség. Ezután következik az üvegszövet háló rögzítése ragasztóval, melyet a felületre glett vassal hordunk fel. Az így elkészült glettelt felületet alapozóval kell bekenni, majd néhány óra elteltével felhordható a vakolat. Műanyag simítólap segítségével strukturáljuk a felületet.

A vékonyvakolat (más néven nemesvakolat) felhordásakor több hibát is elkövethetünk. A legalapvetőbb probléma a nem megfelelő időjárási körülmények megválasztása. A vakolat felhordását 5-25 Celsius fok között hőmérséklet esetén javasoljuk. Érdemes a friss felületet hálóval betakarni, ezzel árnyékoljuk a napsütéstől és bizonyos mértékig megvédjük az esőtől.

Oka lehet a későbbi repedezésnek, lehullásnak, ha a vakolóanyagot hígítjuk, annak érdekében, hogy kiadós legyen, minél több felületre legyen elég. Arra is figyelnünk kell, hogy ne kezdjük túl gyorsan a tömörítést, a struktúraképzést, mert hézagos, anyaghiányos lesz a felszín.

A szürke vakolat nem túl esztétikus, ezért javasolt színezett vakolatot felhordani a falakra. Több ezer szín közül választhatnak a tulajdonosok, de azért érdemes figyelembe venni a települési önkormányzat építési szabályzatában feltüntetett esetleges iránymutatást, illetve a szomszéd épületek színhatását is. Fontos, hogy olyan színt válasszuk, melyet évek múltán is jó szívvel nézünk majd, nem feltétlenül a divat hatására kell választanunk. Az épület stílusához illeszkedő színhatásra törekedjünk. Például egy a 30-as években épület békebeli ház esetében nem célszerű lila, vagy rózsaszín vakolatot választani.

Évekkel ezelőtt még nem lehetett előkevert vakolatot vásárolni, ekkor előfordult, hogy többszöri bekeverés után a szín nem ugyanolyan volt a ház két részén. Napjainkban a kész vakolatok ezernyi színben kaphatóak. Vegyük figyelembe, hogy a vakolat színe száradás után halványodik, míg a napfényben és borús időben is más hatást fog mutatni. A vakolat struktúrája is okozhat színeltérést, hiszen a fény másképpen törik meg a hajlított felületeken.

Gépi vakoláshoz kérjen árajánlatot itt!