Milyen fűtést válasszunk otthonunkba?

Napjainkban a korszerű technológiai megoldásokkal egyre több módon oldhatjuk meg épületeink fűtését. A hagyományos radiátoros megoldásokat kezdik felváltani a modern berendezések. Nézzük milyen lehetséges módszerekkel és eszközökkel változtathatunk fűtési rendszerünkön.

Padlófűtés

Mivel a meleg felfelé száll, így jó választásnak tűnik a padlóba épített fűtés ötlete. A hagyományosnak számító vízkeringetésű padlófűtésen kívül napjainkban modern elektromos rendszerek kiépítésére is van lehetőség. A vízkeringetésű fűtés esetében a kazán által felmelegített vizet cirkuláltatja a rendszer a padlóban elhelyezett csövekben. A radiátorokhoz képest sokkal nagyobb felületen tudja leadni a hőt, valamint mivel alulról érkezik a meleg, így komfortérzetünk is magasabb lesz, hamarabb érzékeljük a kisugárzást.

Az elektromos padlófűtés a közhiedelemmel ellentétben már nem horribilis áron szerelhető be, egyszerű a kialakítása és a helyiségekben a hőmérsékletet külön-külön szabályozhatjuk használatával. Aljzatbeton rétegbe ágyazva rengeteg költséget megspórolhatunk. Ragasztott burkolatok alatt is elhelyezhető, nem fogja a padlószint emelkedését okozni.

Falfűtés

Az épületek külső falának belső oldalára szerelik fel a vizes falfűtést, mely során egy szivattyú segítségével keringetik a meleg vizet a csövekben. Előnyei között sorolhatóak fel az energiatakarékos működtetés, kis zajforrás, esztétikus, hiszen nem látható. Padlófűtéssel kombinálva adja a legmagasabb komfort- és hőérzetet.

Egyes falfűtési rendszerek nyáron hűtési funkciót is el tudnak látni, így megspórolhatjuk a légkondicionálók költségét és azok zajterhelését. Nem kell megijednünk attól, hogy a falfűtés beszerelése után hogyan tudunk majd felfúrni bármit a falra, hiszen egy apró infravörös eszköz segítségével milliméteres pontossággal megállapítható a vezetékek helye.

Újabb technológiai megoldás a festménynek álcázott infrapanelek használata. Nemcsak kellemes hőmérsékletet biztosítanak a helyiségben, de dekorációnak is kiválóan megfelelnek. Több száz képből választhatjuk ki a lakásunkban legmegfelelőbb darabot. Elektromos fűtésként előnyei közé sorolható a könnyű hőmérséklet szabályozás, és a pontos mérhetősége a villanyórán keresztül.

Mennyezetfűtés

Gipszkarton álmennyezetes, beton- és kerámiafödémes épületek esetében lehetőség van a mennyezetfűtés kialakítására is. Olyan helyiségben, ahol sok a bútor, berendezés és már nincs elegendő hely a fűtőtestek biztonságos felszereléséhez célszerű ezt a megoldást választani. Akkor jó megoldás lehet, ha nem akarunk a fűtéskorszerűsítés során padlót, falat bontani egy-egy új rendszer kiépítéséhez. Esztétikus megoldás, hiszen láthatatlanul a plafonba szerelve helyezkednek el a fűtés részei. Mivel a mennyezeten nagyobb felületi hőmérsékletet is megengedhetünk, így növelhetjük a fajlagosan bevitt hő mennyiségét, hőérzetünk javul.

Tudjon meg többet a gépi vakolás előnyeiről.