Műanyag vagy fa ablakot válasszak?

Építkezés, felújítás során az épület hőszigetelése az egyik sarkalatos kérdés. Fontos, hogy megfelelő minőségű és vastagságú homlokzati hőszigeteléssel lássuk el a külső felületeket. Ezzel egy időben a homlokzati vakolat felviteléről is gondoskodnunk kell, hiszen ezzel plusz védelmet biztosítunk az időjárás viszontagságai ellen, valamint további energiamegtakarításra számíthatunk. Az építés folyamata során nem feledkezhetünk meg a nyílászárókról sem, mivel ezeken a területeken tud a hő nagy mennyiségben távozni az épületből.

Gondosan kell tehát kiválasztanunk az ablakokat és az ajtókat. Választásunk előtt el kell döntenünk, hogy fa vagy műanyag nyílászárókat építtessünk-e be az épületbe.

A jó döntéshez szükséges tudnunk a különbséget a fa és a műanyag ablakok, ajtók között. Sokan csak a külsőségeket veszik figyelembe. Úgy érzik, hogy egy műanyag ablak ronthat az épület összhatásán, a fehér felületek kirínak majd a ház homlokzatából. Ugyan ez is fontos szempont, azonban ez csak egy esztétikai kérdés. Ne ez legyen az elsődleges szempont, hanem főként az egyes típusok hőszigetelési képessége. A műanyag nyílászárók hőszigetelő képessége függ attól, hogy hány kamrás osztással készülnek. Az öt kamrás már jó minőségűnek számít, az ennél több osztású pedig még hatékonyabb.

A fából készült ablakok esetében jó minőségű borovi fenyőt, vagy a drágább és nemesebb fákat (mint például a tölgyfa) használnak a gyártás során. Mivel több rétegben, rövid darabokból kerül összeragasztásra az alap, így a fa nem fog vetemedni. A gumitömítések hatására a záródás tökéletes lesz. Nem szabad megfeledkezni a faanyag felületkezeléséről, ezzel hosszabb élettartamot tudunk biztosítani ablakainknak.

A műanyag nyílászárók előnyei között a könnyű tisztíthatóságot kell először megemlítenünk, jól ellenállnak az UV sugárzásnak, nem színeződnek el a felületek. A fa ablakoknál előnyként említhetjük az egyediséget. Egyetlen ablak sem lesz ugyanolyan, hiszen a fa erezete minden darabnál eltérő. Egyébként is, ki ne szeretné a természet közelségét érezni otthonában. Hátrányaként talán a folyamatos karbantartást emelnénk ki. Minden évben érdemes a felületeket lekezelni, így elkerülhető a vetemedés, gombásodás.

A választásunkat befolyásolhatja az árkülönbség is, mivel a fából készült nyílászárók árfekvése jóval magasabb, mint az elterjedt műanyagoké. Mivel napjainkban már nemcsak fehér színben készülnek műanyag ablakok, hanem fahatású, barna színekben is, így ez jó alternatíva lehet a kisebb büdzsével rendelkezők számára is.

Egy szó, mint száz, döntésünket jól fontoljuk meg, hiszen hosszú távon kell együtt élnünk választásunkkal. Ne csak a külsőségekkel, hanem a minőséggel is foglalkozzunk mielőtt kiválasztjuk az ablakokat és ajtókat. 

A megfelelő hőszigetelés elengedhetetlen része a jó minőségű vakolat is. Tudjon meg többet a gépi vakolás technológiájáról itt.