Mutatjuk, milyen a tényleg gyerekbarát kert!

A napsugarak kicsalogatják a gyerekeket és a felnőtteket a szabadba, s ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a házunkhoz kert is tartozik, érdemes kihasználnunk a karnyújtásnyira lévő zöld nyújtotta lehetőségeket. Arra azonban, hogy a kert valóban gyerekbarát legyen, mindenképpen oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy a család legkisebb tagjai biztonságban legyenek odakint. 

Nagyon fontos tennivaló, hogy a kertből eltávolítsuk a nagy köveket, éles és szúrós tárgyakat, mert a játék hevében ezek komoly sérülést okozhatnak a gyerekeknek. A legjobb, ha a szúrós növényektől is megszabadulunk - ha a gyepen nő ilyen, akkor azt gyökerestől húzzuk ki, hogy végleg búcsút vehessünk tőle! Lényeges, hogy mérgező növények se nőjenek a kertben, mert azok rengeteg galibát okozhatnak, ha nem figyelünk oda és a gyerekek egy óvatlan pillanatban "belekóstolnak"!

Növénymentes övezet?

Nos, ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a gyerekbarát kert fogalmát, azt mondanánk, hogy a legjobb strapabíró sport fűmaggal bevetni a kertet, ennél azonban tágabbak a lehetőségeink, ha gyerekek is birtokba veszik a kertet. A kényes és törékeny növényeket persze jobb kerülni, az ellenállóbb növények viszont helyet kaphatnak a kertben. A cserepes fűszernövények is jól mutathatnak a kertben, és a közös gondozásnak köszönhetően talán a rossz evő gyerekek étvágyát is meghozzák, ha látják, hogy a saját kertünkből való némelyik hozzávaló. 

Hurrá, homokozó!

A legtöbb gyerek örömmel eljátszik egyedül a homokozóban, így ha a lehetőség adott, érdemes homokozóval kedveskedni a kisebbeknek. Érdemes ezt úgy kialakítani, hogy szélesebb pereme legyen, ezen a gyerekek szorgosan "süthetik" a homoktortákat, gyúrhatják a gombócokat, de útként is funkcionálhat - a játék sokféleségének csak a kreativitás és a szárnyaló fantázia szab határt. A biztonság szempontjából két aranyszabályt sose tévesszünk szem elől: a homokozót mindig mosott homokkal töltsük meg, vagyis soha ne építkezéseken használt homok kerüljön bele! A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy a homokozót elkerülhetetlenül felkeresik majd kóbor macskák, akik csúnya betegségeket is terjeszthetnek - épp ezért a legjobb megoldás az, ha a homokozót lefedjük, amikor nem játszanak benne a gyerekek.

+1 TIPP: Nyáron mindig gondoskodjunk a napvédelemről! Ha nem tudjuk árnyékot adó fa közelében elhelyezni a homokozót, szerezzünk be egy napernyőt és mindig állítsuk fel, amikor a gyerekek a homokozóban játszanak!

Az örökmozgók örömére

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy nő a mozgásigényük is, ebből adódóan a kertből is egyre nagyobb szeletet vesznek birtokba - vagy legalábbis erre vágynak. Elérkezik az idő, amikor nem érik be a szimpla füves területtel, hanem hintára, csúszdára, mászókára, bicikliösvényre és társaira tartanak igényt, attól függően, hogy mekkora kert áll rendelkezésre. Ha a lehetőségek adottak, a gyepen alakítsunk ki nekik kis játszóteret! Ha a füves terepet nem tartanánk kellően puhának, kerüljön a talajra ütésálló gumilap vagy fakéreg!

Hogy a játékok is a lehető legbiztonságosabbak legyenek, azokat részesítsük előnyben, amelyeknek lekerekítettek a sarkai, a fából készült daraboknál pedig ügyeljünk arra, hogy szálkamentesek legyenek. Nagyon fontos, hogy minden szezon kezdete előtt tüzetesen átvizsgáljuk, és a csavarokat szorosra húzzuk!

Photo by Andres Iga on Unsplash