Tavaszi allergének a lakásban - Tessékeld ki őket!

Az új évszak érkezésével mindannyiunkban felébred a vágy, hogy otthonunkba is tavaszi hangulatot varázsoljunk, nem beszélve a Húsvétról, amikor barkával, kisnyuszikkal és hímes tojásokkal színesítjük a környezetünket. Sokan vannak azonban azok, akik allergiával küzdenek, és akiknek a szemet gyönyörködtető dekorációs elemek komoly problémákat okoznak.

Mutatjuk, melyek azok a tipikus tavaszi kellékek, amivel nem árt az óvatosság, ha valaki allergiás a családban, vagy ha kisgyerekekkel élünk egy fedél alatt! Ha azt tapasztaljuk, hogy az új dekoráció elhelyezését követően valaki tüsszögni, könnyezni kezd, netán szemviszketésre, erős könnyezésre vagy orrdugulásra panaszkodik, mindenképp gondoljunk allergiás reakcióra, és a biztonság kedvéért száműzzük otthonunkból a mutatós bajkeverőt!

1) A barka

Nagyon szép és tipikus tavaszi díszítőelem, ami nem más, mint a fűzfa rügyes ága. Amikor kivirágzik, sárga porzók jelennek meg a szürke, bársonyosan puha rügyeken, amitől a gyerekeket érdemes távol tartani. Nem csak azért, mert előszeretettel simogatják az érdekes növényt, hanem azért is, mert a kisebbek akár a szájukba is vehetik vagy rosszabb esetben az orrukba, fülükbe is dughatják - az orvosi ügyeleteken bizony nem ritka, hogy "barkás baleset" miatt kérnek segítséget a kétségbeesett szülők. Tudni kell a barkáról, hogy erősen allergizál, főleg azután, hogy a sárga porzócskák megjelentek rajta! Ha tehát van a családban olyan, aki allergiás a fűzfára, fájó szívvel mondjunk le a barka-dekorációról.

2) Plüssbáránykák, tollas csibék

A tipikus tavaszi dekornak elengedhetetlen része a kisnyuszi, a kiscsibe, a bárányka és társaik, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezek a díszítőelemek milyen anyagból készültek. Attól ugyanis, hogy nem igazi állatokat hozunk a lakásba, az allergiásoknak ugyanúgy sok kellemetlen percet okozhatunk, a legnagyobb jó szándék ellenére is. A kiscsirke vagy kiskacsa tollára nagyon sokan érzékenyek, de a nyúlszőr is előkelő helyen végezne egy ilyen versenyben. A plüssből készült állatokkal sem árt az óvatosság, azok "bundájában" ugyanis atkák élősködhetnek, amik szintén erősen allergizálhatnak. A szakértők azt javasolják, hogy ha a gyerekek érzékenyek a poratkára, olyan játékokat vegyünk, amelyeket mosógépben 60 fokon is moshatunk! Mielőtt betennénk a mosógépbe, érdemes legalább egy éjszakára a mélyhűtőbe tenni, így nagy valószínűséggel elpusztulnak az allergiát kiváltó atkák.

3) Otthonillatosítók

Amikor tavasszal friss virágillat tölti meg a levegőt, azt szeretnénk, hogy az otthonunkban is finom illat honoljon. Ha nem vagyunk allergiásak, ezt játszi könnyedséggel megvalósíthatjuk, az illatanyagokra érzékenyek azonban kedvezőtlenül reagálhatnak az otthonillatosítókra is! Nekik sajnos nem csak arra kell ügyelniük, hogy kerüljék az illatanyagokkal "felturbózott" kozmetikumokat, hanem arra is, hogy az otthonuk illatmentes legyen. A légúti panaszok mellett bőrtüneteket (csalánkiütést, viszketést, kipirosodást, duzzanatot stb.) is kiválthatnak, főleg akkor, ha közvetlenül érintkeznek az arra érzékenyekkel - így nem árt az óvatosság a húsvéti locsolkodás alkalmával sem!

+1) Húsvéti tojás

Sajnálatos tény, hogy a tojás is okozhat allergiát, amire a fogyasztását követően kialakuló csalánkiütés, ekcéma és szénanáthára emlékeztető panaszok hívhatják fel a figyelmet. Súlyosabb esetben - az úgynevezett keresztallergia miatt - a tojásallergiásoknak a csirkehús fogyasztását is tanácsos kerülni!

Photo by freestocks.org on Unsplash