Praktikus és szép gyerekszoba? Így csináld!

Bár a gyermekbútorok igen széles skálájából választhatunk, nehéz megtalálni azokat a darabokat, amelyek valóban ideálisak a kicsik számára. Ha a család kisebb tagjainak szobáját szeretnénk berendezni, a bútorok színe, mérete és formája mellett érdemes megvizsgálni azt is, mennyi ideig használják majd az adott terméket. A hosszabb távra vásárolt bútorokra nagyobb összegeket áldozhatunk, a csupán 1-2 évre szóló darabok esetében viszont tökéletesen megfelel az átlagos minőség is.

A babaszoba berendezése

A kisbabáknak még kevés bútorra van szükségük, a szülőknek elegendő néhány alapdarabot beszerezni. Mindenképpen szükség van kiságyra, ám mivel azt a gyerekek maximum három évig használják, elegendő közepes minőségű darabot választani, szerencsés esetben jó állapotú, használt ágyra is bukkanhatunk - ilyenkor elegendő a matracból újat venni vagy a meglévőt kitisztíttatni.

A baba ruháit, pelenkáit és az ápolásához elengedhetetlen kellékeket fiókos komódban helyezhetjük el legpraktikusabban. Ez a bútordarab hosszabb ideig is része lehet a gyerekszobának, ezért vásárlásnál törekedjünk arra, hogy minél tartósabb terméket válasszunk. Szükség lehet még pelenkázóra  - mivel erre sem túl hosszú ideig lesz szükségünk, nyugodtan válasszuk az alacsonyabb árfekvésű termékeket.

A babaszoba berendezésénél érdemes odafigyelni arra, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítsunk a kicsinek. A tér kialakításánál fontos, hogy a kisgyerek a földön csúszva-mászva ne ütközzön semmibe, ne ránthasson magára semmilyen tárgyat. A padlóra mindenképpen melegburkolat kerüljön - semmiképpen nem ajánlott a kőborítás. Legmegfelelőbb a parketta, de egyre népszerűbb a parafa burkolat és a linóleum - amely nem azonos a közismert PVC-vel! - is. Puhaság, melegség szempontjából a padlószőnyeg a legmegfelelőbb, ám az allergia kialakulásának lehetősége ebben az esetben fokozottabb.

A biztonság kedvéért

  • A gyerekszoba berendezésénél lehetőleg kerüljük az éles, hegyes sarkú bútorokat - ha mégis ilyet választanánk, mindenképp tegyünk azokra saroklekerekítőt.
  • Az apróbb tárgyakat falra szerelt, magasan elhelyezett polcokon tároljuk, hogy a gyerekek még véletlenül se érjék el azokat.
  • Az ablakra mindenképpen ajánlott biztonsági zárat szerelni, a fali konnektorokba helyezett dugaszok pedig megakadályozzák, hogy a gyerekek belenyúljanak.
  • Lehetőleg rejtsük el az elektromos berendezések zsinórjait, kapcsolóit, így a kicsik valószínűleg nem férhetnek hozzá a kábelekhez.
  • Bár energiatakarékosság szempontjából nagyon kedvező a halogénizzók használata, gyerekszobában lehetőleg kerüljük, ugyanis rendkívül felforrósodhatnak, és komoly égési sérüléseket okozhatnak a kíváncsiskodó gyerekeknek.

Az otthonosság titka

A lámpák, a fények életkortól függetlenül fontos szerepet játszanak a gyerekszoba kialakításánál. Egészen kicsi kortól kezdődően nyugtatóan hat a sötétben félős vagy rosszul alvó gyerekekre a halvány virrasztófény. Ágy mellé szerelhető olvasólámpát csak a nagyobb gyermekek szobájában helyezzünk el akkor, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem próbálja meg szétszerelni. 

Nagyszerűen dekorálható és bizonyos időnként csodásan megújítható az a gyerekszoba, melynek falára egyszínű borítás kerül. Képekkel, fotókkal, falmatricákkal vagy a kicsik által készített rajzokkal, festményekkel is színesíthetjük a gyerekek birodalmát. Ezeket az elemeket könnyen cserélhetjük, a változás mégis látványos. Ha a szoba lakója megunná a képeket, egyszerűen tegyünk újakat a helyükre. A mintás tapéta vagy a falra festett motívumok egy idő után unalmassá válhatnak, és a díszítőelemek kiválasztásakor is határokat szabhatnak a fantáziánknak.

Hagyd kibontakozni!

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre inkább előtérbe kerülnek sajátos vonásaik, kialakul az egyéniségük. Hagyjuk ezeket érvényesülni, függetlenül attól, hogy gyermekünk elképzelése megfelel-e az aktuális trendnek, vagy sem. A nagy mozgásigényű gyerekeknek szereljünk fel egy bordásfalat, a művészi beállítottságúaknak biztosítsunk szabad felületeket, lepjük meg azzal, hogy a fal egy részét táblafestékkel borítjuk, alkotásait pedig helyezzük el a szobában. Mindez a kevésbé jó kézügyességgel rendelkező gyerekek számára is ajánlott, több kutatás is igazolta ugyanis, hogy a gyerekek jobban érzik magukat az általuk készített tárgyak közelében, mivel azok saját energiájukat közvetítik feléjük.

Photo by Allen Taylor on Unsplash