5 tipp, hogy otthonosabb legyen a terasz

Most, hogy a legjobb, amit saját egészségünk és mások megóvása érdekében tehetünk, az, hogy otthon maradunk, hatalmas könnyebbséget jelent, ha van legalább egy kis erkélyünk vagy teraszunk, netán kertünk, ahová kimehetünk levegőzni, és a szabad levegőn tölteni az időnket.

Bár még nem tiltja rendelet azt, hogy kimozduljunk az otthonunkból, mégis jobb, ha nem most tervezünk kirándulást a barátokkal, sütögetést a szomszédokkal vagy gyerekzsúrt az osztálytársakkal. Hosszú ideig bezárva lenni nem túl felemelő élmény, a jelenlegi helyzetben azonban erőt kell vennünk magunkon és be kell tartanunk a szabályokat, akármilyen nehéz. Ahelyett, hogy azokra a dolgokra koncentrálnánk, hogy mi mindenről kell most lemondanunk, próbáljuk inkább hasznosan eltölteni az időt és hozzuk be a lemaradást a rég halogatott munkák elvégzésével. Bizonyára akad ilyen a kertben és a teraszon is!

Minden rendben lesz!

Idővel biztosan elrendeződnek a dolgok, de amíg erre várunk, tegyünk rendet magunk körül! Szép, rendezett környezetben sokkal jobban érezzük magunkat, kedvezően hat a közérzetünkre. Ez ebben a sok türelmet igénylő időszakban nagyon fontos, már csak azért is, mert a stressz az immunrendszerre is kedvezőtlenül hat.

1) Selejtezés, takarítás

Akármilyen picike a teraszunk, lehetőséget ad arra, hogy levegőzzünk egy kicsit. Kiülhetünk kávézni, ha a rendelkezésre álló hely megengedi, megteríthetünk itt az ebédhez, olvashatunk, tanulhatunk a gyerekekkel, kézimunkázhatunk, beszélgethetünk a barátainkkal a világhálón és a sort még hosszan folytathatnánk. Ahhoz azonban, hogy mindezt kényelmesen és szép környezetben tegyük, az első és legfontosabb, hogy rendet tegyünk: dobjuk ki, ami nem oda való, amit pedig megtartunk, rendszerezzük! Ezután jöhet egy alapos takarítás, a hideg hónapok után ezt amúgy is érdemes megejteni, ne halogassuk tovább ezt a feladatot sem!

2) Lakjuk be a teraszt!

Ha szépen rendbe tettük és kitakarítottuk a teraszt, bútorozzuk be! Ha van már kint pad, szék és asztal, azokat is mossuk le alaposan és vizsgáljuk át, hogy szükséges-e meghúzni a csavarokat. vagy bármilyen javítást eszközölni. Ha mindent rendben találtunk, rendezzük be szépen a teraszt! Ha még nincs a teraszon is elférő kerti bútorunk, szerezzünk be legalább két összecsukható széket és egy asztalt - ezt online is megtehetjük, anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról.

3) Vigyünk színt a hétköznapokba!

Ha sok időt töltünk otthon egy huzamban, teljesen természetes, ha elveszítjük az időérzékünket és úgy érezzük, hogy minden napunk egyforma. Hogy kirángassuk magunkat ebből a kiábrándító lelkiállapotból, nagy segítséget jelent, ha feldobjuk a környezetünket - kezdésnek szuper, ha a terasszal tesszük ezt. Ha kedvünk tartja, átfesthetjük a falat (ehhez is beszerezhetünk mindent online. sőt ha nagyobb lélegzetű munkára adnánk a fejünket, árajánlatot is kérhetünk a Gépi vakolás tapasztalt szakembereitől), színes párnákkal, kültéri szőnyeggel, dísztárgyakkal tehetjük hangulatosabbá a teraszt, de ha szabadon engedjük a fantáziánkat, sok új ötlet pattanhat ki a fejünkből.

4) Legyen világosság

A teraszra este is kiülhetünk, ha az idő még hűvös, meleg takaróba burkolózva élvezhetjük a friss levegőt. Hogy a nap végén is kellemes legyen az időtöltés a teraszon, gyújtsunk mécseseket vagy illatos gyertyákat, tegyünk az asztalra vagy a földre lámpásokat, a korlátokra pedig rögzíthetünk néhány fényfüzért. Napelemes lámpákat is használhatunk, igaz ezek inkább a jóval naposabb, nyári hónapokban hoznak majd több fényt az éjszakába.

5) Virágos jókedv

A virágok és növények is bizonyítottan kedvezően hatnak a közérzetünkre, ha pedig a gyerekek szórakoztatásáról is gondoskodnunk kell a bezártság alatt, különösen jó, ha elkezdünk virágokat ültetni. Próbálkozhatunk magról ültetett palántákkal, virágmagokkal, de a cserepes fűszernövények nevelgetésében is sok örömünk lehet. A bazsalikom, a menta, a citromfű például pici teraszon is elfér, de ha nagyobb hely áll rendelkezésünkre, nem kell cserepekre és virágládákra korlátoznunk a kertészkedésre használt területet.

Fotó kredit: Artur Aleksanian on Unsplash