Milyen padlót válasszunk az otthonunkba?

A lakásfelújítás vagy - vásárlás egyik legörömtelibb része a stílus kialakítása és az otthonos hangulat megteremtése. Ebben nagyon fontos a padlózat szerepe is, mind az alapanyagot, mind a kiválasztott színt illetően. Segítünk a választásban, hiszen nem mindig könnyű eligazodni a lehetőségek útvesztőjében.

Érdemes átgondolni a választásunkat, hiszen az otthonunk padlózata igencsak meghatározó az összképet tekintve, ráadásul nem olyan egyszerű lecserélni, mint mondjuk egy elhamarkodottan megvásárolt függönyt, aminek a színe mégsem passzol a szoba berendezéséhez. A padlózattal mindenképpen hosszú távra kell tehát terveznünk, és az esztétikus megjelenés mellett a funkcionalitásra is oda kell figyelnünk!

Segítség a választáshoz

Hogy a padlózat kiválasztása során megtaláljuk azt, amelyik leginkább passzol hozzánk, érdemes átgondolni pár fontos kérdést:

  1. Hányan lakunk majd a lakásban?
  2. Hány gyerek koptatja majd a padlózatot?
  3. Háziállatok is élnek a lakásban?

Mindezeket azért fontos sorba venni, mert nem mindegy, hogy a padlózat mennyire ellenálló (például a karcolásokkal, ütésekkel szemben), milyen könnyen tisztítható. Fontos átgondolni azt is, hogy mekkora a páratartalom az adott helyiségben, és hogy milyen gyakran takarítjuk a padlózatot - egész más terhelésnek van kitéve a konyha vagy a fürdőszoba padlózata, mint például a dolgozó- vagy vendégszobáé. A hálószobában vagy a nappaliban kevésbé kell a funkcionalitásra és a praktikumra ügyelni, ezekben a helyiségekben jobban hagyatkozhatunk az ízlésünkre.

Minden bizonnyal akadnak kivételek, általánosságban azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a túlzottan olcsó termékek sok esetben silányabb minőségűek, ami megnyilvánulhat a kevésbé esztétikus megjelenésben és a csökkent ellenálló-képességben. A legjobb tehát, ha a padlózat kiválasztására hosszú távú befektetésként tekintünk és nem garasoskodunk a vásárláskor.

A legjobb, ha először a praktikus tulajdonságokat vesszük figyelembe, hiszen már ezek alapján is jelentősen szűkíthetjük a kört és kiválaszthatjuk azt a márkát, ami megfelel az igényeinknek. Az így rendelkezésre álló kínálatból már egyszerűbben rátalálhatunk a nekünk tetsző színre, alapanyagra, és alaposabban szemügyre vehetjük a padlózat kidolgozottságát.

Hogy találjuk meg az ideális padlószínt?

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a padlózat színének nagyon jelentős szerepe van az otthonunk megjelenésében, hiszen ez adja az alapot, amire a bútorokkal és a kiegészítőkkel építkezhetünk. Hogy megtaláljuk a legjobbat, érdemes mérlegelni, hogy:

  1. Milyen célra használjuk majd az adott helyiséget?
  2. Mekkora az adott helyiség alapterülete?
  3. Milyen stílusban szeretnénk berendezni az adott helyiséget?

Ha például tudjuk, hogy kis alapterületű helyiséget borít majd be a padlózat vagy kevésbé napfényes, akkor mindenképpen érdemes a világos, természetes árnyalatok közül választani, mint például a fehér, a bézs, a halvány szürke vagy a tojáshéjszín. A világos padlózat optikailag növeli a teret és fényesebbé teszi az összhatást - kisebb alapterületű szobában az ellenkező hatást érhetjük el a sötét árnyalatokkal.

A világos padlószín jó választás a modern és minimalista stílusú otthonokban is, meleg falszínekkel párosítva. A modern stílusú, de tágas terekben a sötét padlózat is remekül mutat: a fás színek vagy például az antracit. A rusztikus stílusú, részesítsük előnyben a téglaszínt, a barnát vagy a drappot. A fa padlózat szinte minden stílushoz passzol, és otthonos hangulatot teremt, meghitt melegséget árasztva.

Fotó kredit: LEEROY Agency from Pixabay