Egyszintes vagy többszintes legyen a ház?

Minden éremnek két oldala van, így az egy- és a többszintes házakról is lehet jót, kevésbé jót mondani. Az biztos, hogy mielőtt elköteleznénk magunkat az egyik vagy a másik mellett, érdemes alaposan megfontolni a döntésünket - posztunkkal ebben próbálunk segítséget nyújtani. 

Többször találkoztunk már olyannal, aki hosszú távra tervezte az otthonvásárlást, ám a ház kiválasztása során nem gondolt bele abba, hogy mekkora jelentősége van a szintek számának. Talán mondanunk sem kell, hogy jóval többről van szó a megjelenésbeli különbségeknél! Akik most állnak házvásárlás előtt, és még nem tették le a voksukat az egy- vagy többszintes ház mellett, azok mindenképpen mérlegeljék a következő szempontokat, mielőtt elhatároznák magukat!

Mindenkinek más a fontos

A legtöbben úgy vélik, hogy mutatósabb a többszintes verzió, az egyszintes háznál viszont praktikusabbat elképzelni sem lehet, főleg akkor, ha a háznak idős lakója is lesz, vagy a most még fiatal tulajdonosok úgy tervezik, hogy az adott házban szeretnék majd tölteni nyugdíjas éveiket is. Az életkortól függetlenül is az egyszintes ház legyen a befutó akkor, ha mozgáskorlátozott családtag is költözik a házba, hiszen számukra elengedhetetlenül lényeges az akadálymentesség, ami a többszintes házban meglehetősen nehezen kivitelezhető.

Egy többszintes ház kivitelezése során kevesebb pénzt, időt és energiát kell fordítani az alapozásra, illetve a tetőfedés is egyszerűbb, ha ezt a konstrukciót választjuk, hiszen az egyszintes ház - nagy valószínűséggel - nagyobb alapterületű a több-szintesnél. Ugyanezt a logikát követve elmondhatjuk, hogy a tető karbantartásával is kevesebbet kell bajlódni akkor, ha a többszintes otthonra mondunk igent.

Az egyszintes házban élők gyakran számolnak be arról, hogy éjszakánként nem feltétlenül érzik magukat biztonságban, míg azok, akik többszintes házba költöztek, úgy vélik, hogy az intim szférájuk is védettebb az emeleten berendezett szobáknak köszönhetően.

Egy ház panorámáját döntően meghatározza az elhelyezkedése, azt azonban senki sem vonhatja kétségbe, hogy a többszintes házakból garantáltan szebb a kilátás. Nyilván az egyszintes háznak is lehet csodás a panorámája, ha például hegyoldalba épült, számolnunk kell azonban azzal, hogy a kerítés vagy épp a sövény eltakarhatja a szemet gyönyörködtető látnivalókat.

Azoknak, akiknek fontos, hogy az utcán elhaladók is lássák és megcsodálják a házukat, szintén jobb választás a többszintes ház, azok viszont, akik inkább elrejtőznének a kíváncsi tekintetek elől, válasszák az egyszintes házat és húzzanak köré magas kerítést!

Energiatakarékosság szempontjából helyesebb a többszintes házat választani - persze az egyszintes épületekben is alkalmazhatók ma már rendkívül praktikus, energiatakarékos megoldások, a korábban épült házakra azonban még az előbbi az igaz.

A többszintes házban élők óhatatlanul többet lépcsőznek azoknál, akik egyszintes házat vásárolnak. Van, aki ezt pozitívumnak tartja, és úgy gondolja, idősebb korában is hozzájárul majd ahhoz, hogy edzésben tartsa az izmait, mások viszont a hátrányok közé sorolják azt, hogy gyakrabban kell a lépcsőkön szedni a lábukat. Lift beépítésével áthidalható ugyan a probléma, a nagy kérdés azonban az, hogy érdemes-e, lehetséges-e ilyen típusú átalakításba kezdeni.

Fotó: Jacques Bopp on Unsplash