Tippek, hogy könnyen megtaláljuk a testhezálló konyhát

A konyha ki- vagy átalakítását mindig érdemes alaposan megfontolni, hiszen sok múlhat ezen a döntésen: ideális esetben a konyhánk éveken át velünk marad, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy megkönnyíti vagy épp megkeseríti a mindennapjainkat. 

Rengeteg dolgot szem előtt kell tartani, amikor kiválasztjuk a konyhánkat, hiszen egészen más igényeket támaszt a konyhával szemben egy egyedülálló férfi, mint egy gyerekes család. A konyha stílusa lehet modern és dizájnos, de a klasszikus, vidéki hangulatot árasztó konyhának is megvan a varázsa. A felszereltsége pedig nagyban függ attól, hogy szívesen sürgünk-forgunk-e a konyhában. 

A tapasztalat jó tanácsadó

Valamivel könnyebb dolga van annak, aki nem az első konyháját készül beszerezni, hiszen nagy valószínűséggel kellő tapasztalatot gyűjtött a meglévő konyhájával kapcsolatban, és jól tudja, mit szeretne másképp az újban, ahogy azt is, mi az, amit mindenképpen továbbvinne a régi konyhájából.

Nem szabad elsietni a döntést!

A kapkodás, a meggondolatlanság nem kedvez a konyhavásárlásnak sem - érdemes több lehetőséget átgondolni, alaposan körülnézni a világhálón és ellátogatni az üzletekbe, hogy élőben is szemügyre vegyük a leendő konyhánkat. Ne csak arra ügyeljünk, hogy a konyhánk passzoljon az otthon többi részének stílusához, hanem arra is, hogy kiszolgálja az igényeinket!

Fókuszban a funkcionalitás

Ne csak a külső jegyekre helyezzük a hangsúlyt! Egy mutatós, de kényelmetlen vagy rosszul felszerelt konyhában sokkal rosszabbul érezzük magunkat hosszú távon, mint a kevésbé dizájnos, ám annál praktikusabb konyhában! Próbáljuk megtalálni az arany középutat, és törekedjünk arra, hogy a konyhánk tetszetős, ugyanakkor könnyen használható is legyen!

A precizitás életbevágóan fontos!

Ahhoz, hogy a konyhánk tökéletesen illeszkedjen a helyére, nem csak a rendelkezésre álló terület nagyságát kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy hová kell helyeznünk a mosogatót, a mosogatógépet vagy a tűzhelyet. Rengeteg kellemetlenséget megspórolhatunk, ha ezekre gondosan ügyelünk. Felesleges kiadásokba verjük magunkat, ha a kiválasztott konyhát egy ilyen felszínesség miatt vissza kell küldeni, netán szét is kell szerelni!

Ha kisebb alapterületű konyhában kell gondolkodnunk, próbáljunk inkább felfelé terjeszkedni, és okos polcmegoldásokkal kihasználni a rendelkezésre álló helyet! Ha nem vagyunk hely szűkében, kialakíthatunk akár konyhaszigetet is, ami nagyon látványossá és hangulatossá teszi a konyhát!

Rejtőzködő segítők

A konyhai gépeket akár el is rejthetjük a kíváncsi tekintetek elől, beépíthetjük a hűtőt, a fagyasztót vagy akár a mosogatógépet. Ha az összképnek nem tesz rosszat, akár szabadon is maradhatnak, a legfontosabb, hogy mindig kézre essenek és könnyen tudjunk velük dolgozni. Ha van rá lehetőségünk, a sütőt érdemes például magasabbra helyezni, ez nem csak kellemes látványt nyújt, hanem a sütőtakarítás is nagyságrendekkel könnyebben kivitelezhető.

Van, hogy az olcsóbb drágább

Nem csak az időt, de - lehetőségeinkhez képest - a pénzt sem szabad sajnálni a konyhára! Ma már egészen kedvező árfekvésben is találhatunk konyhákat, tudni kell azonban, hogy a túlzottan alacsony árnak hosszabb távon lesz meg a böjtje, főleg akkor, ha a felhasznált alapanyagok minősége vagy épp tartóssága hagy némi kívánnivalót maga után! A márványból készült munkalap például jelentősen többe kerül a préselt fából kialakítottnál, ez utóbbi azonban könnyen foltossá válhat, megsérülhet és kevésbé ellenálló a felszálló gőzzel, a meleggel vagy épp a nedvességgel szemben. A fából készült munkalapot nagy eséllyel le kell cserélni néhány év után, a márványlap azonban csaknem örökéletű!

A takarítás sem utolsó szempont!

A napjainkban divatos - és kétségtelenül jól mutató - fényes felületek nagy hátránya, hogy könnyen bepiszkolódnak, minden egyes érintés ujjnyomot hagy rajtuk. Emiatt akár napi rendszerességgel szükségessé válhat a fényesítésük, főleg akkor, ha gyerekek is megfordulnak a konyhában… Hasonló a helyzet az üveglapos asztallal: könnyű “összetapogatni”, és elég egy óvatlan mozdulat, hogy lepattanjon. Ha pedig terítő nélkül használjuk, mattá válhat, megkarcolódhat!

Fotó kredit: StockSnap from Pixabay