5 tipp, hogy mindig jó illat legyen az otthonodban

Az, hogy az otthonunkba lépve milyen illat fogad, jóval több dolgot meghatároz, mint elsőre gondolnánk. A lakásunk illata befolyásolja például, hogy hogy érezzük magunkat a négy fal között, de a teljesítőképességünkre, stressz-szintünkre is hatással lehet, arról nem is beszélve, hogy a hozzánk érkező vendégek számára is fontos üzenetet közvetít. 

Ennek egyik legfőbb oka az, hogy érzékszerveink közül a szaglás a legerőteljesebb: az illatok és szagok érzékelését az agyunknak az a területe tartja ellenőrzés alatt, ami a hangulatváltakozással és az érzelmek alakulásával is kapcsolatban áll. Ennek fényében már egyáltalán nem meglepő az a tény, hogy az otthonunk illata hatással van arra, hogy miként érezzük magunkat, és hogy a lakásunk mennyire hívogató mások számára. Ma már az otthonillatosítók és légfrissítők széles skálájából válogathatunk, a mesterséges légfrissítők mellett az illatosítás természetes módszereit is bevethetjük.

1. Potpouri saját kezűleg? Miért ne!

Az otthon készített illatosítónak megvan a maga hangulata, és az illata is teljes mértékben személyre szabott lehet. Vásárolhatunk és magunknak is száríthatunk hozzá olyan növényeket, amelyek közel állnak a szívünkhöz: például rózsaszirmot, levendulát, fák leveleit, terményeket. Mindenképpen olyan tartóba helyezzük ezeket, amit nem sajnálunk, ha netán elszíneződik. Tegyünk bele kedvenc szárított növényeinkből egy-egy marékkal, keverjük őket össze és cseppentsünk rá tíz-tizenkét cseppet a kedvenc illóolajunkból!

2. Melyik a hozzánk passzoló illóolaj?

Az illóolajok nemcsak kellemes hangulatot teremtenek, hanem a lelkünkre is hatással vannak. Amellett, hogy a potpourrinkat illatosíthatjuk velük, párologtatóba is cseppenthetünk, otthonillatosító sprayt is keverhetünk, de akár természetes kerámiából készült illatköveket is átitathatunk velük. Mielőtt kiválasztanánk a kedvencünket, érdemes utánajárni, hogy melyik illatnak milyen hatása van a hangulatunkra, lelkiállapotunkra:

  • Serkenti a tiszta gondolkodást és inspirál: narancsvirág, kardamom,
  • Feltölt energiával, élénkít: citrom, zsálya, jázmin,
  • Kikapcsol, megnyugtat: rózsa, ilang-ilang, kamilla, levendula, narancsvirág,
  • Elcsendesít: kamilla, geránium,
  • Megnyugtat és pihentet: jázmin, rózsa, levendula,
  • Elűzi a stresszt és segít ellazulni: szantálfa, narancsvirág,
  • Semlegesíti a dohányfüstöt: bergamot, szegfűszeg, eukaliptusz, levendula, borsmenta, fenyő

3. Kísérletezzünk bátran!

Illatosított gyertyákat a lehető legkülönfélébb illatokban vásárolhatunk, így minden ízléshez és alkalomhoz találhatunk megfelelőt. A virágos illatok semmihez sem foghatók, próbáljuk ki a jázmint, a jácintot, a fréziát, a liliomot, a gyöngyvirágot, a nárciszt vagy az orgonát. Egy rövidebb kísérletezgetős időszak után a légfrissítők között is találhatunk finom, természetes illatokat, de lényeges, hogy sose vigyük túlzásba az illatosítást, mert azzal épp ellentétes hatást érhetünk el! A füstölőpálcikák és - kúpok gazdaságos és hatásos alternatívát kínálnak az otthonillatosításra, ráadásul mutatósak is.

4. A friss virág varázsa

A szárított virágok és gyümölcsök igazán hangulatossá tehetik otthonunkat az illatukkal, a friss virágok azonban még a szemünknek is kedvesek, szobánk dekorációs kellékeként is tekinthetünk rájuk. Levendulából ajtódíszt fonhatunk, zsályából, citromfűből, rozmaringból, babérlevélből és bazsalikomból a konyhában vagy az étkezőben helyezhetünk el csokrot, s ha úgy kívánjuk, akár még az ételeinket is ízletesebbé tehetjük ezekkel a gazdag aromájú fűszernövényekkel!

5. Hadüzenet a kellemetlen szagoknak

Kevesen tudják a szódabikarbónáról, hogy rendkívül hatékonyan útját állja a kellemetlen szagoknak, amik az otthonunkban terjengve igencsak megkeseríthetik a mindennapjainkat. Elég egy kis pohárba önteni belőle pár ujjnyi mennyiségben, majd elhelyezni a lakás szagtalanítani kívánt részén: kerülhet belőle a hűtőbe, a dohos szagot árasztó szekrényekbe vagy fiókokba, vagy például az ágyneműtartóba. 

A kép forrása: Larisa Birta on Unsplash