Spóroljon tízezreket a homlokzati hőszigeteléssel

Házunk falazatának megfelelő hőszigetelése elengedhetetlenül fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat otthonunkban. A hőszigetelés azonban nemcsak a jó közérzetünket, hanem a pénztárcák vastagságát is befolyásolja, hiszen egy szigetelés nélküli ház sokkal több energiát használ el, mint a kiváló alapanyagokkal hőszigetelt épület.

Korábbi cikkünkben már volt szó a passzív házak építéséről, azok energia hatékonyságáról, azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy a legkorszerűbb technikai megoldásokkal építse fel otthonát. Számukra adunk némi támpontot, hogyan válasszanak már meglévő, vagy építés alatt lévő házunknak megfelelő hőszigetelést. 

Házunk hőszigetelése nagyban kihat fűtési költségeinkre, hiszen a rezsi kétharmadát teszi ki lakásunk meleggé tétele. A legnagyobb hő-veszteség a szigeteletlen falakon át távozó meleg miatt keletkezik. Sok építkező gondolja, hogy már akkor beköltözhet a házba, mikor állnak a téglafalak, majd később ráér a szigetelést is felvinni a házra.

Sajnos ők hamarosan megtapasztalhatják a több tízezer forintos fűtési számla kifizetésekor, hogy bizony szükség van a homlokzati hőszigetelésre, hiszen a szigetelés költsége kb. a házépítés költségének egy százalékát teszi ki, míg az egyáltalán nem szigetelt ház fűtési költsége legalább háromszor annyi energiát emészt fel, mint a teljesen szigetelt épület.

Minél nagyobb vastagságú szigetelő anyagot alkalmazunk, annál nagyobb hőmegtakarítást és így költségmegtakarítást érhetünk el. Általában egy centiméteres hőszigetelés vastagság növekedés esetén kb. 4% energiamegtakarítással számolhatunk.

Hazánkban általánosságban elmondható, hogy 5-10 cm-es hőszigetelést helyeznek el a falakra, szemben a környező országok megszokott dupla ilyen vastag szigetelésével. A hatályos jogszabályok alkalmazása ugyan valamelyest javít a szigeteletlen épületek hő-megtakarításán, azonban a meghatározott hőszigetelőanyag vastagság nem elegendő az optimális hőmegtartás eléréséhez.

Mindenképpen számítsunk arra, hogy minél vastagabb és minőségibb hőszigetelő anyagot választunk, annak bekerülési költségei miatt nagyobb valószínűséggel, hosszabb távon fogjuk érezni pénzügyi előnyeit.

Azon túlmenően, hogy óvjuk a pénzüket a ház szigetelésével, még más előnyei is vannak a vastag hőszigetelő anyagok használatának. Például mivel a falak belső részei nem hűlnek le, így nem kell tartanunk penészesedéstől sem, mely bizony rengeteg betegség melegágya.

Többfajta hőszigetelő anyag közül választhatunk. A legolcsóbb megoldás a polisztirol (műanyag) hőszigetelés. Sajnos a legtöbb esetben ezt választják a megrendelők, hiszen olcsó, de könnyen ég, és égés közben mérgező anyagok szabadulnak fel belőle.

A grafitos hőszigetelő rendszerek előnye, hogy ugyan szintén polisztirol alapúak, de némi grafitot is hozzáadnak a gyártók az anyaghoz, így hőmegtartó képessége magasabb, mint az normál polisztirolnál. Itt is az éghetőség hozható fel hátrányként, illetve a magasabb ára.

Kőzetgyapot szigetelés természetes alapú szigetelőanyag, könnyen biztosítja az épületek páramentesítését, mivel a vízpára akadálytalanul haladhat az anyagban. Rugalmas állaga miatt nincs zsugorodás, ezért a ráhelyezett külső vakolat nem repedezik.

Formaldehid mentes ásványgyapot hőszigetelés is kiváló megoldás lehet, hiszen nem tartalmaz káros anyagokat.

A cellulóz hőszigetelés környezetbarát megoldásként alkalmazható, mivel a fakitermelés melléktermékeként keletkező fagyapot felhasználásával, illetve ólommentesített újságpapír újrahasznosításával készül. Előnye a környezetbarát alapanyag, mentes minden káros anyagtól, magas a hőmegtartási képessége, anyagszerkezetének köszönhetően a legkisebb rést is kitölti, hiszen a papír a darálást követően pelyhekké alakul át. Ennek az anyagnak van a legnagyobb tűzállósága, illetve nagyban javítja a komfortérzetet párafelvevő képessége miatt.

Kérje Ön is szakértő kollégáink árajánlatát külső hőszigetelés megkezdése előtt!