Maximális energiatakarékosság = passzívház

Mindannyiunk álma egy olyan otthon, ahol kevés energia felhasználásával mindig a megfelelő hőmérséklet tartható. A rezsicsökkentéssel ugyan csökkentek némileg a lakásfenntartás terhei, azonban még mindig sok család küzd a számlák kifizetésével. Ugye milyen szép is volna, ha passzívházban élhetnénk, ahol az éves energiafelhasználás maximum 15 kWh/nm.

Miért is nevezzük ezeket az energiatakarékos házakat, passzív-házaknak?

Az épület passzív, nem alkalmaznak benne sem fűtő, sem hűtő rendszert, többletenergia befektetése nélkül, kizárólag a természetes adottságokat kihasználva épül meg a komfortos otthon. Nem alkalmaznak a tervezés és építés során környezetre ártalmas és átalakító megoldásokat. Az éves energiafelhasználás 85%-al kisebb, mint a jelenlegi jogszabályi követelményekben megfogalmazott érték. A passzívházak építésekor kimarad a fűtési rendszer kiépítése, az otthon melegét a jó tájolással, átlátszó szerkezetekkel, az elektromos berendezések hőtermelésével és az emberi test hőleadásával teremtik meg.

Ahhoz, hogy minden a legoptimálisabb legyen és a legnagyobb energiamegtakarítást érjük el, fontos az üvegfelületek jó hő átbocsájtási értéke, mely háromrétegű üvegezéssel érhető el. Valamint elengedhetetlen az energiavesztés minimalizálásához a kiváló légzárás. A szükséges légcserét gépészeti berendezésekkel oldják meg, melyek hővisszanyerő technikával rendelkeznek.

Ezeken az elemeken túlmenően a legfontosabb a szerkezetek hőátbocsátási tényezője. Ezt a lehetőleg 1 W/nmK értéket a megfelelő vastagságú hőszigeteléssel tudjuk megoldani. A padlóra 24 cm vastag szigetelőanyag kerül, a homlokzatra pedig 30 cm vastag jó minőségű hőszigetelés kerül.

A kivitelezés során nagy figyelmet fordítanak az építők a kiváló anyagok használatára, illetve a hőhidak elkerülése érdekében a szigetelőanyagok illesztésére. A magasabb áru anyagok használata a lakók számára a beköltözés után folyamatosan megtérül, hiszen a kevesebb, szinte minimális energia költség miatt hamar megtapasztalhatják, hogy az építésbe fektetett pénzük megtérül.

Talán hihetetlenül hangzik számunkra, de a jól megépített, fűtési rendszer nélküli passzívház esetében, egy hideg téli napon kellemes hőmérsékletet biztosít kb. 30 nm-es helyiségben a bent élő három lakó illetve egy teamécses által leadott hőmennyiség.

A rossz hőszigetelés kihat minden évben a pénztárcánkra, hiszen a vékony hőszigeteléssel ellátott falak hőmérséklete téli hidegben akár 14°C alá is süllyedhet, melyet a belső hőmérséklet emelésével, vagyis több fűtéssel tudunk csak kompenzálni, ha hőérzetünkön szeretnénk javítani.

Ha Ön is úgy érzi, hogy spórolni szeretne rezsiköltségén, ajánljuk figyelmébe hőszigetelés szolgáltatásunkat.