Tudtad, hogy egy új pályázati felhívással Te is lehetsz napelem tulajdonos?

Hallottál már a legújabb Napenergia Plusz Programról? 2023. december 4-én este hivatalosan bejelentették a pályázati felhívást, ezzel egy újabb lehetőséget kínálva Magyarországon a napenergia hasznosítására. A programban való részvételre január 15-én indult az előregisztráció, és 75,8 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre azoknak, akik saját lakóingatlannal rendelkeznek. Olvass tovább, és tudj meg mindent a napelem előnyeiről, valamint a programról! 

Azonban még mielőtt átvennénk a program sajátosságait, nézzük meg, hogy milyen előnyökkel járhat egy napelem az otthonodban! 

Megéri a napelem? Melyek az előnyei?

A napelemek telepítése egyre népszerűbbé válik szerte a világon, és számos előnyt kínál mind az egyéni fogyasztók, mind pedig a környezet szempontjából. Hazánkban is egyre elterjedtebbé vált. Fő előnyei a következők:

Fenntartható és tiszta energia

A napelemek a Nap energiáját hasznosítják, ami tiszta és megújuló energiaforrás. A napenergia hasznosításával minimalizálható a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Kevesebb költség

A napelemek segítségével önfenntartóvá válhat az otthoni energiaellátás. A napenergia hasznosítása révén jelentős mértékben csökkenthetők a hagyományos áramszolgáltatótól származó költségek, és akár teljesen független lehetsz az energiahálózattól.

Hosszú távú megtakarítás

Bár a napelem rendszerek telepítése kezdetben nagyobb beruházást igényel, hosszú távon megtérülnek. A napenergia ingyenes és korlátlan, így az idő előrehaladtával az energiaköltségek jelentősen csökkennek, és a beruházás megtérülése gyakran néhány éven belül megtörténik.

Környezettudatos

A napelemek által termelt energia hasznosítása csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és más káros környezeti hatásokat. Ezzel hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a fenntartható jövő építéséhez.

Állami és regionális támogatások

Számos országban és régióban elérhetők támogatási programok és kedvezmények a napelem rendszerek telepítéséhez. Ezek segíthetik a beruházás finanszírozását, csökkentve a kezdeti költségeket.

Ingatlanérték növelése

A napelemek telepítése növelheti az ingatlan értékét. Azok, akik környezetbarát otthonokat keresnek, hajlamosak magasabb árat fizetni egy olyan ingatlanért, amely már felszerelt napelem rendszerrel rendelkezik.

Függetlenség vészhelyzetekben

A napelem rendszerek segítségével otthonod áramkimaradások esetén is működőképes marad. Ezáltal növelhető a biztonság és a túlélés esélye rendkívüli körülmények között is.

Technológiai fejlődés

A napelem technológia folyamatos fejlődése javítja a hatékonyságot és csökkenti a költségeket. Az újabb generációs napelemek hatékonyabbak és kifinomultabbak, így a jövőben még vonzóbbá válhatnak.

Egyre többen döntenek a napelemek telepítése mellett annak érdekében, hogy egy környezetbarát és gazdaságosabb energiarendszer részesei lehessenek. A napelemek egyértelműen egy fenntarthatóbb és zöldebb jövő irányába mutatnak.

Kiknek ajánlott a Napenergia Plusz Program?

A Napenergia Plusz Program saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkező magánszemélyek számára nyújt támogatást, beleértve a résztulajdonnal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkezőket is. Fontos feltétel, hogy csak magyar adóazonosító jellel rendelkező személyek pályázhatnak. Azokat az ingatlantulajdonosokat azonban kizárják a pályázatból, akiknek vállalkozásuk van, és az ingatlan biztosítja a vállalkozás székhelyét, telephelyét vagy fióktelepét.

Milyen ingatlanokkal lehet pályázni?

A pályázat családi házakra, ikerházakra, sorházakra, valamint maximum hatlakásos társasházakra terjed ki. Ezek az ingatlanok lehetnek jogilag és energetikailag is önálló egységek.

Mire lehet igénybe venni a Napenergia Plusz Programot?

A program segítségével napelem rendszer és energiatároló létrehozására pályázhatnak a résztvevők. Az inverter mérete minimum 4kW, de maximum 5kW lehet, az akkumulátor mérete pedig minimum 7,5kWh, de maximum 10kWh. A napelemek összteljesítménye pedig maximum az inverter méretének 120%-a lehet.

Mekkora a támogatás összege?

A program során a maximális támogatási összeg 5.000.000 forint, és a támogatás mértéke maximum 66%. Ez azt jelenti, hogy a támogatott napelem rendszer és az energiatároló bruttó ára nem haladhatja meg a bruttó 7.575.000 forintot. Összesen 15.160 projekt támogatható a programban.

Kötelező vállalások

A résztvevőknek vállalniuk kell az önerőt, az igénybejelentést, a csatlakozási engedély megszerzését, valamint új szerződést kell aláírniuk az áramszolgáltatóval.

Napenergia Plusz regisztráció és egyéb költségek

A programban elszámolható költségek három fő kategóriába sorolhatók:

Előkészítés, adminisztráció, tervezés és engedélyezés:

      • Áramszolgáltatói ügyintézés
      • Csatlakozási tervdokumentáció elkészítése
      • Mérési tervek
      • IT kommunikáció
      • Mérőhely szabványosítás
      • Pályázati adminisztráció

Eszköz és anyagköltség:

      • Napelemek, inverter, energiatároló
      • Segédanyagok, szerelési eszközök, tűzvédelem
      • Tartók, informatikai segédeszközök, projekttábla

Munkadíj:

      • Telepítés

Milyen napelem rendszereket támogat a program?

A program kizárólag épületekre telepíthető napelem rendszereket támogat, és nem terjed ki a földi telepítésekre.

Napelemek, inverterek, energiatárolók- garanciák

  • Napelemek: minimum 10 év termékgarancia szükséges a pályázathoz, azonban itthon elérhetőek akár 25 vagy 30 év garanciát nyújtó termékek is.
  • Inverterek: minimum 5 év termékgarancia szükséges, és az engedélyezett gyártók közé tartoznak a Deye, FoxESS, Fronius, Growatt, Huawei, Hoymiles, Saj, Sofar, SolarEdge, SolaX, Sungraw, Sunways.
  • Energiatárolók: minimum 10 év termékgarancia szükséges, és minden elérhető tároló megfelel ennek az elvárásnak. 

Nem elszámolható költségek

Fontos megjegyezni, hogy számos költség nem számolható el a programon belül, és ezek közé tartoznak a saját kivitelezésű beruházási munkálatok költségei, a nem jóváhagyott termékregisztrációval rendelkező tárolók költségei, valamint azok a munkadíjak, amelyek nem rendelkeznek jóváhagyott regisztrációval.

Kinek érdemes pályázni a Napenergia Plusz Programra?

A program kiváló lehetőséget nyújt minden olyan magánszemélynek, aki saját lakóingatlannal rendelkezik, és szeretne tudatosabban élni a mindennapokban. A támogatási összegek és a magas támogatási mérték segítik azokat, akik szeretnének zöld és fenntartható energiát használni otthonukban.

Összességében a Napenergia Plusz Program egy fontos lépés a fenntartható jövő felé, és mindenkit ösztönöz a napenergia előnyeinek kihasználására. A programban azok is részt vehetnek, akik korábban esetleg nem engedhették meg maguknak a napelem rendszerek telepítését.