5%-os kedvezményes lakásáfa - Kinek jár, mire jár?

A lakáspiacon a tavalyi évben régen látott mélyrepülést figyelhettünk meg, aminek hátterében többek között a koronavírus-járvány és az akkor érvényben lévő 27%-os áfakulcs állhatott. 2021-től ismét visszaállt az 5%-os lakásáfa, ami felpezsdítheti az ingatlanpiacot. Fontos kérdés, hogy mire vonatkozik és mi képez kivételt a kedvezmény alól?

Az EBI Építésaktivitási Jelentése szerint a tavalyi évben 15%-kal kisebb összértékben indultak kivitelezések, mint 2019-ben, ami azt jelenti, hogy két egymást követő évben csökkent az Aktivitás-Kezdés. Az esés a jelentés szerint 2017 óta tart, az idei évben azonban kedvező fordulatot remélnek a szakértők. Ennek megvalósulását nagyban elősegíti a közelmúltban bevezetett - pontosabban visszaállított - 5%-os lakásáfa-kedvezmény, ami az újépítésű ingatlanokra vonatkozik.

Mely ingatlanok felelnek meg az 5%-os lakásáfa feltételeinek?

  • Az első, és egyik legfontosabb szabály, hogy az ingatlannak újonnan építettnek kell lennie
  • A kedvezményes áfakulcs csak akkor érvényesíthető, ha az ingatlant kivitelező építi, a leendő tulajdonos pedig értékesítés útján jut hozzá
  • Ennek az újonnan épített lakásnak az alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert
  • Az újonnan épített családi ház alapterületét 300 négyzetméterben maximalizálták

Mire NEM vonatkozik az 5%-os lakásáfa?

Sokak számításait húzhatja keresztbe az a lényeges kikötés, hogy a kedvezményes áfakulcs csak a lakóingatlanra érvényesíthető, ami azt jelenti, hogy a nem lakáscéllal épült ingatlanok áfája továbbra is a megszokott, 27%-os. Ennek fényében elmondható tehát, hogy garázsra, raktárra vagy üzlethelyiségre nem vehető igénybe a kedvezmény.

Fontos feltétel továbbá, hogy az ingatlan tulajdonosa értékesítés útján jusson az építményhez: a saját építésű otthonokra nem vehető igénybe, csakis akkor élhetünk ezzel a lehetőséggel, ha azt kivitelezők építették. (A kivitelező nélkül épített ingatlanok áfája továbbra is 27%!)

Meddig vehető igénybe az 5%-os lakásáfa?

Az idei döntés szerint a kedvezményes lakásáfa 2023 január 1-ig érvényesíthető, nem kizárt azonban, hogy a rendelkezésre álló időkeretet meghosszabbítják. Fontos könnyítő tényező, hogy az 5%-os áfa azokra a lakóingatlanokra vonatkozik, amelyek 2026 december 31-ig megépülnek - a lényeg, hogy 2023-ig szert tegyenek az építési engedélyre.