Megéri a hőszivattyús fűtést választani?

Az energiatakarékos hűtő-fűtő berendezések beépítése a rezsi csökkentés egyik legjobb módja. A hőszivattyú takarékos és biztonságos megoldás családi házunk üzemeltetésére. A hagyományos gáz, fa, villany, szén és olaj fűtés helyett, környezetbarát eszközzel tudjuk biztosítani az épület fűtését és hűtését egyaránt. Napjainkban a különböző technológiájuk rendszerek összekötése is megoldott, így lehetőségünk van a napelemek által termelt villamosenergiával üzemeltetni a hőszivattyút, mely a melegvíz és a fűtés-hűtés ellátás oldja meg családi házunkban.

Hogyan is működik a hőszivattyús fűtés?

A berendezés szinte ugyanazon az elven működik, mint a klímaberendezés, csak nem a levegőt hűti vagy melegíti a helyiségben, hanem egy közvetítő anyagot használ erre, legtöbb esetben a vizet, mely a falban, mennyezetben vagy a padlóban cirkuláltatja.

Több különböző megoldású rendszer építhető be az épületbe. Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, melyek a már fent említett klímához hasonló működés során a külső levegőből vonják el a hőt. A levegős hőszivattyú kevés elektromos áram felhasználásával képes hőenergiával ellátni az épületet, mivel a hőt a környezetéből nyeri ki.

Sokan úgy vélik, hogy ez a rendszer nem elég hatékony, mivel működése -28 C° alatt már nem elég hatékony, de miután hazánkban télen az időjárás szinte sosem éri el ezt az alacsony hőmérsékletet, így nem kell attól tartanunk, hogy levegő-víz szivattyú használatakor bármikor is fűtés nélkül maradunk. Ez a megoldás nagyon kicsi helyigénnyel rendelkezik, ezért is olyan népszerű hazánkban is.

Másik lehetőség a víz-víz hőszivattyú használata, mely során a talajvízből, mesterséges tóból, termálvízből nyeri ki a rendszer a hőenergiát. Miután a felszín alatt a talaj hőmérséklete általában állandó 7-11 C fokos, így kiváló lehetőség a hőszivattyú folyamatos üzemeltetésére, azonban a hazai szigorú szabályozás, illetve a talajvíz magas minőségének hiánya miatt nem használják sokan ezt a fajta hőszivattyút.

Új építésű házaknál lehet csak alkalmazni a hőszivattyút?

Meglévő épület fűtéskorszerűsítése is megoldható a hőszivattyú használatával, azonban nagyon kell ügyelni a szakszerű hőszigetelésre és a korszerű nyílászárók meglétére. Mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni a beépítés előtt, hiszen rengeteg fontos dolgot kell tisztázni a tervezés fázisában. Elsősorban azt, hogy mekkora a ház hőszükséglete, a fűtés mellett milyen egyéb dologra szeretnénk használni ezt a technológiát.

Összességében elmondhatjuk, hogy ugyan a telepítés során egy nagyobb befektetést igényel a hőszivattyús rendszer kiépítése, azonban környezetbarát, és nagyon hatékony rendszer, mely napelemekkel kiegészítve szinte nullára hozza ki a rezsiköltségünket.


Fotó: heatpumpingtechnologies.org