Miért fontos, hogy építész ellenőrizze a munkát?

Amikor nem szakemberként tervezzük meg új otthonunkat, leginkább a fantáziánk, a kreativitásunk és az anyagi lehetőségeink szabnak határt annak, hogy milyen házat álmodunk meg magunknak. Az így született tervek nagyon fontosak, hiszen egy jó szakember számára megfelelő kiindulási alapot szolgáltatnak arra, hogy az elképzeléseink valósággá váljanak, szigorú szakmai szempontokat is szem előtt tartva. 

Ez utóbbi az, amit “hétköznapi emberként” mi nem tudunk hozzátenni a munkához, pedig a jelentősége leírhatatlanul nagy. Olyannyira, hogy akár milliós nagyságrendű plusz kiadások merülhetnek fel a későbbiekben, ha sajnáljuk a pénzt a profi tervezőre és hogy építész is ellenőrizze a munkát.

Mivel foglalkozik egy építész?

Az építész – a Wikipedia definíciója szerint – az a szereplő, aki az építtető akaratát a természeti környezettől elhatárolt háromdimenziós terek együtteseként megfogalmazza, egyben meghatározva azon díszítőelemek, szerkezetek jellemzőit, amelyek a terek határolására funkcionálisan alkalmasak, valamint esztétikai élményt is nyújtanak, egyúttal kényelmi szempontokat is figyelembe véve. 

A műszaki ellenőrzéssel csak nyerhet!

Amikor felkérünk egy építészt a közös munkára, azaz műszaki ellenőrzéssel bízzuk meg a szakértőt, mindig az járjon a fejünkben, hogy az együttműködés időtartama alatt teljes jogkörrel a mi érdekeinket fogja szem előtt tartani, vagyis nem szabad sajnálni a pénzt erre a plusz szolgáltatásra. Már csak azért sem, mert a jól megválasztott műszaki ellenőr akár milliós nagyságrendű összeget takaríthat meg nekünk, ami nyilván hatalmas segítséget jelent, már csak azért is, mert a műszaki ellenőrzésért fizetett díj közelébe sem ér ennek a tételnek. 

A legszerencsésebb, ha a műszaki ellenőr már a tervezés fázisában a segítségünkre siet, így még időben szemet szúrhatnak neki a furcsa kitételek a szerződésben vagy az esetlegesen túlárazott munkálatok. Az elejétől a végéig leellenőrizheti a szükséges dokumentációt (beleértve az engedélyek meglétét, az előírások betartását), később pedig a kivitelezés során vétett hibákra világíthat rá. Ha biztosra akarunk menni, magára a tervezésre is érdemes olyan építészt felkérni, aki műszaki ellenőr is egyben, így nagy valószínűséggel minden jó helyre kerül a tervben. 

Mégis, mit ellenőriz egy műszaki ellenőr? 

  • A műszaki ellenőr nyomon követi az építési folyamatot, ellenőrzi a kivitelezők munkáját
  • A műszaki ellenőr nem csak arra törekszik, hogy betartassa a magas minőségi követelményeket, hanem arra is, hogy az egyes munkálatok a megbeszélt határidőre elkészüljenek
  • A műszaki ellenőr hibát észlelve leállíthatja az építkezést, átdolgozhatja a terveket és új feladatokat adhat ki a kivitelezőnek
  • A műszaki ellenőr ezen kívül az anyagiakra is odafigyel, a teljesítés ellenőrzése mellett az ő feladatkörébe tartozik az elszámolás és a garancia betartatása is
  • A műszaki ellenőr az építésvezető munkáját is minősíti - míg az első a megrendelő, azaz a mi érdekeinket képviseli, addig az utóbbi általában a kivitelező oldalán áll. Fontos: szerencsés esetben az építkezés minden résztvevője azért dolgozik, hogy a végeredmény teljes mértékben megfeleljen az elképzeléseknek, ha azonban ez mégsem valósul meg, hatalmas segítségre számíthatunk a műszaki ellenőrtől!