Érkezik a nyaralási szezon: ezekkel a feladatokkal számolj a nyaralód nyitásakor!

Ha tavasz, akkor elérkezett az idő, hogy áttekintsük, milyen nyomott hagyott a tél szeretett nyaralónkon. Kevéssé kell aggódnunk, ha a nyaraló lezárásánál ügyeltünk a részletekre: elzártuk a vizet, lekapcsoltuk az áramot és a gázt csak takarékra véve hagytuk meg. Az ablakok védelmére a redőnyt leeresztettük vagy becsuktuk a spalettát, rácsokat, illetve gondosan behordtuk a kerti bútorokat, téli hideget nem bíró évelő növényeket, szerszámokat és gépeket. 

Ennek ellenére egy sor teendőnk akad tavasszal, aminek elvégzésével garantáltan jól telhet a 2021-es nyaralási szezon! 

Általános állapotfelmérés: történt-e kár a télen?

Még ha a téliesítést gondosan elvégeztük, akkor is érdemes meggyőződni arról, hogy minden rendben van a nyaralóval. Szerencsére a 2020-as év végén és 2021. év elején nagy mínuszok nem tették próbára a nyaralót. Ettől függetlenül érdemes ellenőriznünk, hogy nem sérültek-e az ablakok, az ajtók (kiemelt figyelmet szentelve a záraknak), nem fagyott-e el a vízvezeték ill. a kerticsap.

Külön fontos átvizsgálnunk a tetőt és a házfalakat: akad-e látható jele annak, hogy a megnövekedett téli csapadékmennyiség megviselte őket. A beázáson túl további rizikót jelenthet a falakon, gerendákon megjelent apró repedés: ezekbe a következő hideg szezonban a beszivárgó nedvesség megfagy, és tovább tágítja, roncsolja a nyaraló szerkezetét. Amennyiben látjuk jelét amortizációnak, érdemes szakembert hívni segítéségül a korrekciós vagy javírási munkálatokra!

A házon belül vizsgáljuk át a mennyezetet, falakat, hogy történt-e beázás. Vegyük szemügyre a villany-, gáz- és vízórát, és ha túlfogyasztást tapasztalunk, konzultáljunk mielőbb a szolgáltatóval! Mindezek mellett fontos megfigyelnünk azt is, hogy esetleges betörés nem történt-e, minden értéktárgyunk ugyanott található, mint ahol hagytuk.

A kertrendezés lépései: karbantartásra és felújításra készülj!

Ha az általános állapotfelmérést elvégeztük, az esetleges károkat orvosoltuk, ideje felkészíteni a nyaralót a szezonra!

Az utolsó pillanatokban – de még időben – van lehetőségünk megmetszeni a növényeket, visszanyírni az elburjánzó sövényt. A kertrendezés során, még a kiültetés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a virágok hogyan viselték a telet, illetve, hogy a korábban beszerzett napelemes lámpák és designelemek működőképesek-e még. Amennyiben a szezonra új növényeket vásárlunk, ne felejtsük el szem előtt tartani, hogy lehetőleg olyat válasszunk, amelynek semelyik része nem mérgező, és nem okozhat kárt gyermekeinkben, a magunkkal vitt házikedvencünkben!

Emellett ne felejtsük el az ereszt, illetve – ha akad – a nyaralónk mellett húzódó vízelvezető árkot alaposan kitisztítani, hogy az intenzív nyári záporok ne okozhassanak nagyobb kellemetlenséget.

Ezt követően jusson eszünkbe, hogy attól függően, milyen anyagból készültek a kerítések, kerti bútorok, rendszeres karbantartási munkálatokat igényelnek. A fából készült bútorokat, kerítéseket, kisházakat, ill. akár szerkezeti elemeket javasolt évente védőréteggel átfesteni. A fémből készült elemek esetén, egy alapos takarítást követően, ha látjuk, hogy rozsdásodnak, kopik róluk a fedőréteg, ugyancsak érdemes rozsdamentes festékkel lefedni. A műanyagokkal van a legkönnyebb dolgunk, azokat elég alaposan letakarítani. Ne felejtsük el, hogy a sok napfény miatt a műanyagok szerkezete is roncsolódik, de az ilyen tárgyakat elég 10-15 évente lecserélni!

A házban érdemes alapos takarítást végezni, egész napos szellőztetéssel a poratkáktól megszabadulni. Emellett – legyünk bármennyire körültekintők a téli lezáráskor, emberként megeshet velünk, hogy valamilyen romlandót ottfelejtettünk – nézzük át a kamrát, élelmiszeres szekrényt, pincét, hogy nem maradt ott romlott, ill. lejárt szavatosságú étel. Ugyancsak fontos lehet megvizsgálni a szúnyoghálókat, ha szakadás van, összeilleszteni vagy lecserélni.

Tedd fel a pontot az I-re: ezekre nem gondol az átlag nyaralótulajdonos!

A nyaraló megnyitásakor nagyon fontos megvizsgálni, hogy nem költözött-e be új lakó – akár lakóközösség – a telekre, házba. Jobb esetben fecskék, rosszabb esetben patkányok bukkanhatnak fel, darázsfészekre, és egyéb kártevőkre utaló jelet láthatunk. Bízunk benne, hogy olvasóink a fecskecsaládokat örömmel fogadják, és csak a kártevők ellen védekeznek! 😉

Amennyiben a telken található olyan terület, amelyet még nyaranta is ritkán bolygatunk, pl. komposztáló, tüzelésre szánt farakás, kertiház stb., érdemes átvizsgálni a területét, nem fészkelt-e be oda magát valamiféle kártevő. (Ha adott területet ellepi a kisállat ürülék, gyanakodhatunk, hogy új lakótárs költözött be.) Emellett arra is figyeljünk fel, hogy ha az ablak előtt óránkénti gyakoriságnál is sűrűbben repül el egy darázs: az azt jelenti, a közelben van egy darázsfészek. Gyermekeink és házikedvencünk védelmében fontos, hogy mielőbb hívjunk kártevőirtót segítségül!

Mindemellett tájékozódjunk a környék szabályairól, önkormányzati intézkedéseiről! Településenként változó lehet, milyen tűzvédelmi, kertápolási, építkezési szabályok vannak érvényben. Ne várjuk meg, ameddig az önkormányzat vaskos csekket küld ki egy általunk nem ismert szabály megsértéséért.

Végül, de nem utolsó sorban, ha jelentősebb változást eszközölünk a nyaralónkon, legyen szó tetőjavításról, teraszbeépítésről, kertigarnitúra-vásárlásról, értékes kerti gép vásárlásáról, mindenképpen jelezzük azt a biztosítónk felé! Máskülönben, ha ezeket valamiféle kár éri, az érvényben lévő biztosításunk nem fogja fedezni a javítás vagy pótlás költségét!

Ha mindezen túl vagyunk, nincs más hátra, mint gondtalanul élvezni a nyaralónk nyújtotta csendes, békés pihenőt!

 #családiház #nyaraló #építkezés #házépítés #vakolás #gépivakolás #nyaralókarbantartás