Ezek egy családiház építésének lépései: egyiket sem hagyhatod ki, ha új otthonodról van szó!

Ameddig bele nem vágunk egy új családiház megépítésébe, könnyen azt gondolhatjuk, az egész folyamat csak annyiból áll, hogy álmaink otthonát megterveztetjük, kiválasztjuk a vállalkozót, aki azt hamar felhúzza, majd egy vidám családi-baráti egésznapos program keretében beköltözünk, és felavatjuk az épületet. Ezek is egy-egy lépést jelentenek a folyamatban, azonban ennél jóval összetettebb projekt egy családiház építése. 

Tervezés, tervezés, tervezés: honnan lesz rá pénz, milyen lesz, minden megvan? 

A családiház építésének nulladik lépése, hogy felmérjük, mekkora az anyagi keretünk, illetve, hogy álmaink otthonához mekkora tőke szükséges. Ha túl nagy a különbség, természetesen megfontolhatjuk a hitelfelvételt. A lépés azonban fontos, hogy ne a gombhoz varrjuk a kabátot!

Ha tudjuk, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatunk, akkor telket kell választanunk, és csak ezt követően érdemes magának a háznak a terveit elkészíttetni. A telek adottságai befolyásolják, hogy vízszintesen vagy függőlegesen terjeszkedhet majd az otthonunk, az ablakoknak mely falakon kell helyet kapniuk, hova kerülhet majd a terasz és a többi.

Még az építkezés megkezdése előtt tudakoljuk meg, hogy a közművek elérhetők-e a telken vagy telekhatáron! Ha nem, úgy érdemes egyesével felkeresni a helyi víz-, villany-, gáz- ill. csatornaszolgáltatót, és megállapodni velük a bevezetésről.

Munkakezdés előtt az utolsó lépések: engedélyek beszerzése és a kivitelezők kiválasztása

Ha már minden feltétel adott, hogy a ház megépüljön, be kell szereznünk a településre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelő építési engedélyt. Emellett a folyamat legfontosabb lépése is itt érkezik el: ki kell választani azt a kivitelező csapatot, amely méltó a bizalmunkra. Mindenképp olyan szakembereket kérjünk fel a munkára, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek, rutinosak és rugalmasak, megoldáscentrikusan gondolkodnak, őszinték és akiket megbízhatónak tartunk!

Családiház építés a gyakorlatban: így épül fel egy otthon lépésről lépésre!

A terep rendezését követően a kivitelezők kijelölik a ház helyét, ezen a helyen földkiemelés után megkezdődik az alapozás. A fix, stabil alapokon kezdődhetnek el a kőművesmunkálatok, a helyükre kerülnek a szükséges a merevítő koszorúk ill. elkészülnek a faszerkezetek – ez utóbbira épül rá a tető. A nyílászárók beszerelése, majd az elektromos és gépészeti munkálatok elvégzése után következik a hőszigetelés. Ezt a ház külső-belső burkolása, vakolási és festési munkálatok, hidegburkolatok és padlózás zárják. Igény esetén a légtechnikai ill. napelemes rendszerek beépítésére is ezután kerül sor.

A felépült, megszépült házba való beköltözéshez még szükség lesz építésügyi hatóság által kiadott használatbavételi engedély beszerzése.

Ezt követően már valóban a költözés és felavatás van hátra!

Végül az egész folyamatot érdemes még megkoronáznunk plusz védelemmel: kössünk megfelelő biztosítást az új otthonunkra, értéktárgyainkra! Így, bármi is történjék, biztonságban tudhatunk mindenkit és mindent, aki és ami fontos számunkra.