7 fontos tennivaló, amit nyaralás előtt nem lenne szabad elfelejtened

Az, hogy a várva-várt nyaralás tényleg jól sikerüljön, nem csak azon múlik, hogy hova utazunk, hanem azon is, hogy mi vár itthon. Aki megfogadja tippjeinket, arra - nagy valószínűséggel - nem vár majd kellemetlen meglepetés! 

1. Teli postaláda 

Sokan gondolják úgy, hogy a teli postaláda igazi “betörőcsalogató”, mert egyértelműen jelzi, hogy senki nincs otthon, vagyis szabad az út a lakásba. Emiatt, illetve azért, hogy ne vesszen el egyetlen fontos küldemény sem, mindenképp bízz meg valakit, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényt! 

2. Zöld barátaink 

Akkor sem lenne szabad megfeledkezned a szobanövények, konyhaablakban nevelt zöldfűszerek és a veteményeskert sorsáról, amíg gondtalanul pihensz az otthonodtól távol. Mielőtt elindultok, locsold meg a zöldeket, így egy kicsit kevesebb dolga lesz a segítődnek, akit érdemes pontos instrukciókkal ellátnod, hogy ne fogadjon hervasztó látvány a hazatérés után.

3. A kedvencek gondviselője 

Ha nem viszitek magatokkal a nyaralásra a háziállatot, mindenképpen találnod kell valakit, aki gondját viseli, amíg vakációztok. Erre megkérheted az egyik szomszédot, barátodat vagy rokonodat, de kereshetsz kutya- és macska-szittereket, vagy egy megbízhatónak tűnő kisállatpanzió szolgáltatásait is igénybe veheted.

4. Add ki a szennyes útját! 

Mosd ki, teregesd ki, szedd be, majd pakold el az összes holmit, ami a szennyestartóban található. Ez nem csak azért hasznos, mert bőven lesz mosnivalód, amikor visszatérsz a nyaralásból, hanem azért is, mert higiéniai szempontból nem szerencsés, ha hosszabb ideig állnak a szennyestartóban a piszkos ruhák.  

5. Bánj csínján az energiával! 

Amíg nem vagytok otthon, teljesen felesleges a különféle háztartási eszközöket, valamint a tévét és a számítógépet “ugrásra készen” tartani, ezért indulás előtt húzd ki a csatlakozójukat a konnektorból! Nem mindenki tudja, hogy ezek a gépek akkor is fogyasztják az energiát, ha nem használják őket, kihúzott állapotban azonban elejét veheted a felesleges pazarlásnak.  

6. Tudd biztonságban a lakást!

Ahhoz, hogy gondtalanul pihenhessetek, fontos, hogy biztonságban tudhassátok az otthonotokat. Ha van, kapcsold be a riasztót indulás előtt, és tedd meg a következő óvintézkedéseket: csukd be az ablakokat és zárd be az ajtókat, hogy ne juthassanak be illetéktelenek a lakásodba. Valakinél, akiben tényleg megbízol, hagyj egy pótkulcsot, hogy vészhelyzet esetén (mint amilyen például egy váratlan csőtörés) gyors segítséget nyújthasson az otthonodban.

7. Passzold a posztolást! 

A legjobb, amit otthonod biztonsága érdekében tehetsz, az az, ha “láthatatlan maradsz” a nyaralás alatt. Ne reklámozd fűnek-fának, hogy elutaztatok otthonról! Csak a közeli ismerősöknek mondd el, hogy hol lesztek, és mikor jöttök vissza. A leglelkesebb Facebook követőid is kibírják úti beszámoló nélkül, amíg hazaérsz!

Fotó kredit: Arnel Hasanovic on Unsplash