Segítség, mállik a fal! Megoldás a szárító vakolat

Sosem volt még ilyen egyszerű a hosszú távra is megoldást jelentő vakolás. A szárító vakolat eltünteti a vizes foltokat, méghozzá úgy, hogy soha többet nem kell velük foglalkozni. 

Tényleg segít a fal vakolása?

Vizes foltok a falon? Ijesztő látvány, leginkább azért, mert a legtöbbeknek úgy tűnhet, egyik pillanatról a másikra került oda a nemkívánatos jelenség. Igazából azonban hosszabb folyamat előzi meg ezt az állapotot. Ha több foltban is előkerül a probléma, mert annyira vizes a felület, akkor ott már nagy a gond. De mit tehetünk ellene? A legtöbb hasonló nedvesedés annak köszönhető, hogy a fal felszívja a talajvizet.

Természetesen az általános, de egyszeri gondok is okozhatnak komoly galibát. Mi most a beázásra, a csőtörésre, repedésre gondolunk, ezek még látványosabb tüneteket produkálnak. Szintén gyakori ok a magas páratartalom, ami akár a falak mállásához is vezethet.  Bármi is okoz foltot, minél előbb megoldást kell rá találni. A nedves felület nemcsak törékeny, de igen egészségtelen is: mikrobákkal telítik meg a levegőt, amelyek károsak az emberi szervezetre. 

Szárító vakolat: mégis, hogyan kell vakolni? 

Hasonló probléma észlelése esetén természetesen mindenki a legolcsóbb és leggyorsabb megoldásra törekszik. Javaslatunk a szárító vakolat, ami nekünk téglából, kőből vagy éppen tufából készült falak esetén is bevált. Az ilyen termék megfékezi a falak mállását, eltünteti a vizes foltokat, de csak akkor, ha szakszerűen használják. A fal vakolása ugyanis nem is olyan egyszerű feladat. 

Mit tegyünk? Az első, pontosabban a nulladik lépés, hogy megszüntetjük a vizesedés okát. Minden bizonnyal szakember segítségére lesz szükségünk, aki megállapítja, hogy mi a probléma gyökere. Csőtöréssel természetesen vízvezetékszerelő foglalkozik. A párásodás megfékezhető gyakoribb szellőztetéssel, vagy ablakkeretbe szerelt szellőzőrendszerrel. A felszivárgó nedvesség komolyabb baj, lehetséges, hogy csak az utólagos szigetelés a megoldás. Ha megszűnt az ok, a végeredmény eltüntetésére kell koncentrálnunk, azaz a foltok eltávolítására. 

A szárító vakolatot csak szakszerűen szabad használni, különben nem lesz megfelelő a végeredmény. Ez pedig nem is olyan egyszerű.  Az első lépés a gúzolás, vagyis az alapvakolat lerakása híg habarccsal. A második napon következik a szárító vakolat felvitele. Vízzel történő bekeverés után már viszonylag könnyen bedolgozhatjuk a problémás felületre. Csak a harmadikon a glettelés. A szárító vakolat csak ebben az esetben funkcionál úgy, ahogy annak kell.

Ez a módszer hosszú távra nyújt hatékony megoldást, megfelelő használatával elfelejthetjük ezt a bosszantó jelenséget. Ha csak lefestjük a vizes foltot, az hamarosan visszatér. A szárító vakolat nem a legolcsóbb, de garantáltan az egyik legjobb, és legtovább tartó megoldás. Mi azonban csak szakemberrel való konzultálás után ajánljuk a megvásárlását.