Top öt érv a napelem mellett

Miért kövess el mindent, hogy családi házad tetejére minél előbb napelem kerüljön? Mert korlátlan energiát biztosít, zöldül tőle az otthonod, növeli az ingatlanod értékét, energiafüggetlenné válhatsz. És persze azért is, mert hamarosan kötelezővé válik. 

1. Korlátlanul és ingyen a Naptól

Gyakorlatilag kifogyhatatlanul áll az emberiség rendelkezésére a napból nyert energia. A bennünket ért sugárzásból annyi energia jut el hozzánk, ami sokezerszerese a valódi igényeinknek. Azaz egy korlátlan forrásról van szó, amivel ártani senkinek sem tudunk – vétek lenne nem kihasználni.

2. Csupa zöld

Ha valamit zöld energiaforrásnak lehet nevezni, akkor az a nap. A napelem semmilyen károsanyag-kibocsátással nem jár, esetében gyakorlatilag alig észrevehető ökológiai lábnyomról beszélhetünk. A kialakításához szükséges energiát néhány év alatt termeli vissza. Ha a napelemek paneljei elöregednének, akkor azok újra felhasználhatók.  Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a felhasználási helyén.

3. Növekszik az ingatlanod értéke

Egyre többen keresik az ilyen megoldásokat alkalmazó ingatlanokat, ezért nagymértékben növeli otthonod értéket, ha esetleg később megválnál tőle. Azért is megéri anyagilag, mert tervezhető, úgy alakíthatod ki a rendszert, hogy az alkalmazkodjon a fogyasztási igényeidhez. Szükség esetén leszerelhető, új helyre telepíthető.

4. Függetlenedés

Fontos tény, a fosszilis erőforrások végesek. Ha ezek kimerülnek, akkor nem marad más lehetőség, mint a megújuló energiaforrások használata. A napelemes energiatermelés is egy ilyen módszer. Ez anyagi értelemben vett függetlenedést is jelent, mert egyszeri költségről, a megvásárlásról és felszerelésről beszélünk csak. Utána ingyen van az energia. Azaz napelemmel a fejed felett, nem leszel kitéve az áram árának változásainak.  

5. Mert kötelező

Az Európai Parlament még 2010-ben fogadott el egy irányelvet, amely szerint az Unióban 2021-től a nullához kell közelítenie az újonnan átadott épületek energiaigényének. Csak akkor kaphat a tulajdonos használatbavételi engedélyt, ha megfelel ennek a kritériumnak. Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztás minimum 25 százaléka megújuló energiából kell, hogy származzon. A napelem gyakorlatilag megkerülhetetlen, ha egy családi házat veszünk. 

Fotó: Pixabay/andreas160578