Fények, amik otthonossá teszik a lakást

Előfordul, hogy bár a bútorok és a kiegészítők tökéletesen megfelelnek az elképzeléseinknek, valami miatt mégsem érezzük teljesnek az összhangot. Ennek oka legtöbbször a rosszul megválasztott fényforrásokra vezethető vissza, amit az alábbi ötletekkel könnyen orvosolhatunk! 

A fények játéka nem csak ahhoz járulhat hozzá, hogy lakásunkba igazán otthonos hangulat költözzön, hanem - rosszabb esetben - rideggé, barátságtalanná teheti a környezetet. Az, hogy ezen mielőbb változtassunk, nem csak az esztétikai élmény miatt fontos, hanem azért is, mert a mi lelkünkre is erőteljes hatást gyakorolnak a fények, jó és rossz irányban egyaránt befolyásolhatják a közérzetünket!

1. Éljen a természetes fény!

A napfény igazi balzsam a léleknek, ezért is jó, ha minél több természetes fény jut be a szobákba. Hogy ez utat törhessen magának, nem kell minden ablakot sötétítő függönnyel felszerelni! A polcokra kerüljenek üvegből készült kiegészítők, melyek csillogásukkal tovább erősíthetik a napfény ragyogását! Ha mégis túlzottan tolakodónak éreznénk a napsugarakat, vegyünk könnyed anyagból készült, pasztell színű függönyöket!

2. Nappali fény, esti fény

Ha nem jut elegendő természetes fény a helyiségekbe, mesterséges fénnyel és jól eltalált kiegészítőkkel ellensúlyozhatjuk ezt a hiányosságot. A világos színek, a szellős terek, a könnyű textilek mind a javunkat szolgálhatják. Az sem mindegy, hogy napnyugta után mivel világítjuk meg az otthonunkat: a túlzottan erős esti fények útját állhatják a nyugodt pihenésnek, észrevétlenül is nyugtalanná tehetnek, beárnyékolva komfortérzetünket.  

3. Törekedjünk a természetességre!

Alapvető szabály, hogy egy-egy helyiségben meleg vagy semleges színű fényeket válasszunk, mert ezek állnak a legközelebb a természetes fényhez. A neoncsövek hideg, kékesen vibráló fénye nem tesz jót a szemnek, ahogy az erős, direkt fényforrások sem. Ezt sose tévesszük szem elől, amikor olvasólámpát veszünk vagy az íróasztal világítását tervezgetjük!  

4. Funkció és dizájn

A fényforrások megválasztásakor kiemelten lényeges szempont a funkció is, hiszen míg a konyhapultnál a biztonság, addig a nappali pihenősarkában a kellemes hangulat a meghatározó. Érdemes tehát átgondolni a helyi fények szerepét: a mennyezeti világítás mellett falra szerelt fényforrásokkal, asztali lámpával hangsúlyozhatjuk a részletekben rejlő szépséget. 

5. Visszafogott otthonosság

Ha melegséget, intimitást szeretnénk vinni otthonunk valamelyik szegletébe, gyújtsunk gyertyát, használjunk lámpásokat, égősort, meleg fényű sólámpát vagy LED-es mécsest! Ezek sokkal meghittebbé teszik a légkört, segítik az ellazulást, és nyugtatóan hatnak testre, lélekre egyaránt.

Fényes tények

  • A napszakok változásával a természetes fények árnyalata is változik. Kora reggel kicsit rózsaszínes, dél körül már erős sárga, napnyugtakor pedig vöröses tónussal egészíti ki a színeket.
  • A TV és a monitorok kékes fénye fárasztja és károsíthatja a szemet, főleg akkor, ha teljes sötétség veszi körül. Mindig égjen valamilyen kiegészítő fényforrás, ha a képernyőre szegeződik a tekintetünk!
  • A fehér mennyezet 10-15%-al több fényt ver vissza, mint a színezett. Ha emellett döntünk, a térérzetet is növelhetjük ezzel az apró optikai csalással.
  • A vöröses fény felpezsdíti az agyműködést, élénkíti a gondolkodást, ezért a dolgozósarokban jó szolgálatot tehet.
  • A tükrök megtöbbszörözik a fény erejét, kisméretű fürdőszobában, sötét előszobában mindenképp érdemes ezzel trükközni.

/Fotó kredit:  Cheryl Winn-Boujnida on Unsplash/