Ikerházak előnyei

A házépítés, házvásárlás során előkerül a kérdés, hogy érdemes-e ikerházban gondolkodni. Vannak előnyei és hátrányai is ennek a megoldásnak, mi most az előnyökre szeretnénk rávilágítani.

Az ikerházak építtetői általában a fiatal, kisgyermekes családokat célozzák meg a beruházások során. Miután a megvásárolt telken több ingatlant tudnak felépíteni, így kisebb költséggel jár az építkezés is. Emellett az ikerház esetében általában az egyik fala közös a kép épületrésznek, mely szintén költségcsökkentő tényező. Nem szükséges plusz vakolás, burkolás, ezeken a falsíkokon nincs nyílászáró, ami megtakarítást jelentő tényező. A beruházó szintén ugyanaz, így a munkások bére és az építőanyag beszerzésének költsége is kedvezőbb. A vételár tükrözheti ezt, hiszen általában olcsóbbak az ikerházak, mint a szimpla épületek ára.

Saját építkezés esetén a telek ár feleződik a két család között, ezzel szintén sokat spórolhatunk.

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy család a megvásárolt vagy meglévő telkére ikerházat húz fel, melynek egyik épületét saját maguknak készítik, másik felét eladásra kínálják, így akár több milliót is megtakaríthatnak, szerencsés esetben a saját felük költségét fedezhetik az ikerfél árából.

Az ikerházak hátrányaként szóba kerül a szomszéd közelsége.

Erre megoldás lehet, hogy nem egy falrész lesz közös, hanem a garázsokat építjük középre, vagy - mint sok újépítésű sorháznál tapasztalható - a fedett gépkocsi beálló választja el a két ingatlant.

Ikerház vásárlása előtt több tényezőt is figyelembe kell vennünk, nehogy pórul járjunk. Elsősorban az épületek elhelyezkedését, tájolását nézzük meg, mert ha nem az észak-déli tengely mentén kerül sor a házak alaprajzának tükrözésére, akkor bizony az egyik épület tulajdonosai rosszul járhatnak. Arra is ügyeljünk, hogy az utcafrontról nyílnak-e a bejáratok, mert ha nem, akkor esetleg a belső épülethez a szomszéd területén kell keresztül haladnunk, ami természetesen egy idő után vitához vezethet.

Bárhogyan is döntsünk, vegyünk figyelembe minden szempontot, hiszen akár egy egész életre szól majd a választásunk.