Problémák, melyekre figyelned kell új építésű ház garázsának tervezésekor

Amikor új családi ház építésén gondolkodsz, rengeteg mindenre oda kell figyelned. Többek között a garázs kialakítása az egyik, mely a rossz tervezés miatt később rengeteg kellemetlenséget okozhat.

Általában a korábban látott példákból merítjük az ötleteket a tervezés során. Nem feltétlenül a saját tapasztalatok, a saját igények kerülnek ilyenkor előtérben, hanem azért szeretnénk mondjuk a házzal egybeépített, fűtött nagyméretű garázst, mert láttuk a filmekben, milyen kényelmes ez, vagy egy ismerősünknél már volt hasonló elrendezés és megfogott minket a hely kialakítása. 

Azonban ezek a benyomások nem biztos, hogy saját életvitelünk számára megfelelőek lesznek, így mindenképpen több lehetőséget vegyünk számba, hogy az évek során ne megutáljuk, hanem megszeressük a helyet.

Az építész tervezővel közösen, az igényeket alaposan átbeszélve, reálisan térképezzük fel lehetőségeinket. A tervezési folyamat során kiderül, hogy az általunk elképzelt garázs felosztás, méret, elrendezés belefér-e a büdzsébe. Milyen anyaghasználat, épületgépészeti berendezések kellenek igazán a garázsba. 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen funkciókat fog betölteni a család életében a garázs. Természetesen azon kívül, hogy a gépkocsit tároljuk ebben az épületrészben, számtalan más lehetőséget is tartogat számunkra:

  • döntsük el, hogy az épületgépészeti berendezéseket ide építjük-e be,
  • gondoljuk át, hogy hobbiszobaként is fogjuk-e használni pl. barkácsolásra,
  • tárolóként fog-e funkcionálni,
  • mennyire fontos, hogy kényelmi funkciók kerüljenek bele (pl. fűtött helyiség),
  • rossz időben akarunk-e a garázsig eljutni az épületből, vagy kényelmesen a házból nyíló ajtón keresztül közlekedünk, megspórolva ezzel a cipekedést, a kosz behordását a lakásba.

Napjainkban egy kb. negyven négyzetméteres garázs az épület részeként felépítve nagyságrendileg több millió forintba kerül, akár többszöröse is lehet a benne tárolt gépkocsi árának. Mindenképpen szükséges eldöntenünk tehát, hogy a garázst egybeépítjük-e az épülettel, vagy külön felépítmény lesz a telken, esetleg elegendő a család számára egy fedett gépkocsibeálló építése, mert ezzel milliókat spórolhatunk úgy, hogy alapvetően az életminőségünk nem fog csökkenni.

Az sem elhanyagolandó kérdés, hogy mekkora, hány gépjármű tárolására alkalmas garázst építtessünk, hiszen a ház külső megjelenését is befolyásolhatja – a költségeken túl – a dupla garázsbejáró kapujának kinézete.

Vegyük figyelembe továbbá, hogy a nagy alapterületű garázs, esetleg milyen egyéb helyiségek méretének csökkentésével kivitelezhető. Példának okáért ne járjunk úgy, mint az egyik család, akinek az alsó szinten megépített 40 nm-es garázsa nyáron kellemes hűvös volt, míg az emeletre szorult hálószobákban légkondi nélkül elképzelhetetlen volt az alvás. Megoldás lehetett volna, egy külön álló garázs vagy fedett beálló, mely helyett az alsó szintre kerültek volna a hálószobák.

Tehát átgondolt, megfontolt és reális tervezés előzze meg az építkezést!