8 energiafaló háztartási gép

Sokszor elég egy kis odafigyelés ahhoz, hogy sokat spóroljunk az energiával és így a közüzemi számlákon szereplő összeg is barátibbá válhat. A fűtésszezon sok család kasszáját megterheli, így most jól jöhet néhány hasznos tipp, hogy kevésbé pörögjön a villanyóra. 

Kevesen tudják például, hogy ha áramtalanítjuk a számítógépet, a tévét vagy a mosógépet, akkor a teljes fogyasztásuk 10 százalékát is megtakaríthatják. Az egyre magasabb számlák oka többek között az, hogy a korábbinál jóval több elektromos készülék fészkelte be magát az otthonainkba.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy ezek a hasznos kütyük nem fogyasztanak semennyi energiát, ha nincsenek működésben: a vezeték nélküli telefon tápegysége, a termosztát kijelzője, a ki nem kapcsolt, csak lecsukott laptop, a bedugva felejtett elektromos fogkefe töltője vagy a folyton áram alatt lévő kávéfőző mind-mind energiát vesz fel, a sok kicsi pedig nagyon is sokra megy!

1) Mosógép

Csak akkor indítsd be a mosógépet, ha elég szennyes összegyűlt - az "üresjárat" igen sokba kerül. Ugyanez igaz a mosogatógépre is!

2) Számítógép

Óriási energiapocsékolás, ha egész nap, sőt, rosszabb esetben egész éjjel bekapcsolva hagyod a számítógépet! A legnagyobb energiafaló a monitor.

3) Elektromos sütő

Az elektromos sütőt nyugodtan elzárhatod pár perccel a tervezett befejezési idő előtt, mivel a sütő sokáig tartja a beállított hőfokot.

4) Hűtő

A fridzsider kerüljön minél távolabb a sütőtől és a tűzhelytől, így kevesebbet fogyaszt. Ha kevés étel van benne, csökkentsd a hűtés erősségét!

5) Vasaló

Ha ügyesen teregetsz, megúszhatod a legutáltabb házimunkát - a vasalást - így rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatsz éves szinten!

6) Mosogatógép

Az intenzív programot csak nagyon piszkos edényeknél használd. A szárítóprogramot megspórolhatod, ha a mosogatás után nyitva hagyod a gép ajtaját.

7) Hi-fi, DVD-lejátszó, TV és társaik

Vagyis minden, amit gyakran hagysz úgynevezett stand by üzemmódban. Kapcsold ki, ha nem használod, így az energiafogyasztás 10%-át megtakaríthatod!

8) Kávéfőző

Csak reggel használod, de mégis egész álló nap bedugva hagyod? Rossz döntés, hiszen a készülék így is áramot vesz fel, és növeli a villanyszámlát!

Photo by Domenico Loia on Unsplash