Valósítsd meg álmaid kertjét 7 lépésben!

Az igazán hangulatos és harmonikus kert sosem a véletlen műve - mindig sok tervezés és szervezés előzi meg a megvalósítást. A legegyszerűbb és legcélravezetőbb az, ha kerttervező szakemberre bízod ezt a feladatot, ám a végeredmény akkor is szemet gyönyörködtető lehet, ha Te vállalkozol erre a feladatra. 

Ilyenkor persze sok inspirációt meríthetsz a magazinokból, a világhálóról vagy a tapasztaltabb ismerősöktől, ám ha elkészül a nagy terv és végzel a megvalósítással, az minden munkával töltött pillanatért kárpótol. Könnyen lehet, hogy nem lesz elsőre tökéletes, ez azonban ne szegje kedvedet, a következő szezonban már tudni fogod, mit kell másképp alakítani!

1) Vesd papírra az elképzeléseket!

Egy kockás papírra rajzold fel arányosan a kertedet, pontosan ügyelve minden apró részletre - jelöld be a kijáratokat, a garázst, a szerszámos házikót, a homokozót, a fákat, vagyis mindent, amit szem előtt kell tartani a tervek megvalósításakor. Ha ez megvan, adj magadnak és a családnak pár napot, hogy kikristályosodhasson, pontosan mit is szeretnétek: praktikus vagy mutatós kertre vágytok? A gyerekek vagy a felnőttek kedvére szeretnétek tenni vele? Nagy vendégségeket szeretnétek rendezni benne vagy inkább a nyugalom szigetét valósítanátok meg? 

2) Jelöld ki a határokat!

Vázoljátok fel pontosan, hogy mit szeretnétek a kertben: legyen benne halastó, medence, kőből épített kemence, fűszernövényeknek elkerített rész, rózsalugas?  Ha ez megvan, tervezd meg, hogy melyik hol kapjon helyet annak függvényében, hogy melyek a naposabb, és melyek az árnyékosabb részek! 

3) Írj kelléklistát!

Ha már körvonalazódott, hogy mi mindennel szeretnétek megtölteni a házhoz tartozó zöld területet, gondoljátok végig, hogy mi mindent kell beszereznetek a megvalósításhoz: a játszórész ütéstompító gumiburkolatától, a kerti csobogón át, egészen a virágládákig!

4) Tervezd meg a növényzetet!

Ha a gyerekek sok időt töltenek majd a kertben, labdáznak, szaladgálnak, bringáznak és még a kutyával is kergetőznek, első körben érdemes lemondani a kényes növényekről, és a lehető legnagyobb területet sport fűmaggal bevetni. Kisebb elkerített részeken azért megpróbálkozhatsz virágok és konyhakert gondozásával. Tervezd meg, hogy legyen-e a kertben sövény, s hogy kerüljenek-e facsemeték a házat körülölelő zöldbe.

5) Víz- és villanytervezés

A növények locsolásához mindenképpen szükséged lesz vízre, ezért érdemes úgynevezett vízvételi pontokat létesíteni a kertben, vagy ha nagyobb területet foglalnak el a növények, akkor komplett locsolórendszert is tervezhetsz a kertbe! A kerti világításhoz, illetve bizonyos szerszámok használatához áramra is szükség lesz, ehhez pedig elektromos kiállásokat kell beiktatnod. Ezt ne vedd félvállról, mindig a biztonság legyen az első számú szempont!

6) Hallgass másokra!

Ha kidolgoztad a részletes tervet, érdemes azt megmutatni tapasztalt barátoknak, kertészeti boltok szakértőinek vagy kerttervezőnek. Könnyen lehet, hogy ez utóbbi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe véleményezi és korrigálja a tervedet, ezen azonban fölösleges spórolni! Abban biztos lehetsz, hogy nem fog annyit kérni, mintha a nulláról kellene megterveznie a kerted kialakítását.

7) Vágj bele!

Ha az utolsó részletig kidolgoztad a terveket, láss hozzá a megvalósításhoz és a szükséges kellékek beszerzéséhez! Azokhoz a munkákhoz, amikhez szakember segítségére lesz szükség, kutasd fel a legmegfelelőbb hozzáértőt, nézz körül webáruházakban és kertészeti szakboltokban, hogy a lehető legkedvezőbb áron juthass hozzá a beszerzendő portékákhoz! A munkába vond be a családtagokat, a barátokat vagy a szomszédokat, ha pedig mindennel megvagytok, csapjatok egy nagy kertavató bulit!

Photo by Erda Estremera on Unsplash