A Covid hatása az építkezési szokásokra

A koronavírus sokak életét változtatta meg rövid idő alatt. A családok egy része elkezdte átgondolni a jelenlegi életvitelét, hiszen a mostani válság rendkívüli eseményei több ember munkáját veszélyezteti, illetve felveti a kérdést arról, hogy ha bizonyos szolgáltatások nem elérhetőek számukra, hogyan élik majd mindennapjaikat jelenlegi otthonukban.

Azok, akik úgy érzik, hogy egy panellakás, vagy a nagyvárosi élet nem lehet a továbbiakban biztonságos, az agglomerációba költöznek, illetve kertes házat, tanyát vásárolnak. Mindezt azért teszik, mert így biztosítottnak látják az esetleg szükségessé váló önellátást, mely nemcsak az állatok tartásával, növények termesztésével képzelhető el, hanem már napelem felszerelésével az elektromos energiaellátás otthoni megvalósításával is. 

Számtalan egyéb módon tudnak még spórolni a családi házban élők

Hiszen az egyedi fűtés használatával saját maguk szabályozhatják a hőmennyiséget és ezáltal a költségeket. A modern, energiatakarékos passzívházak építésével a költségcsökkentést igazán jól ki lehet használni.

Természetesen nem mindenki készül az eljövendő újabb “katasztrófákra”, de a szabadabb mozgás miatt mégiscsak a kertet választják és a saját házat. 

A gyerekes családok esetében a mostani megszorítások könnyebben átvészelhetőek egy olyan otthonban, ahol a kis lurkók kimehetnek a kertbe, nem kell egész nap bezárva játszaniuk. A bezártság és a benti játékok egyébként sok problémát okoznak például egy panel épületben, ahol igen jól hallatszanak a zajok, így a gyerekek futkározása, kiabálása egyes szomszédokban ellenérzéseket keltenek, pihenésüket zavarja. Ezeket a kellemetlenségeket sem szeretnék sokan átélni, ezért is döntenek a családi házba való költözésről. 

De nem csak a gyerekes családok számára előny a kert, hiszen felnőttként is szívesebben töltjük az időt a kertben, akár kertészkedéssel, sportolással vagy a hinta ágyban ücsörögve. 

Az új épületek tervezésekor már néhányan a koronavírushoz hasonló helyzetekre készülve több helyiséget terveznek, a játszó- és dolgozószobák is előtérbe kerülnek, hiszen az otthoni munkavégzés miatt, egyre nagyobb szükség van az elszeparált, kisebb helyiségekre, ahol csöndben tud dolgozni az otthon maradt szülő.

Bárhogyan is döntünk ne felejtsük el, hogy az otthon ott van, ahol mi vagyunk!