Hasznos tudnivaló homlokzat felújítás előtt

A kormány által bejelentett lakás-felújítási támogatás részletei most már egyértelművé váltak, hiszen 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 2021.01.01-től érvénybe lép. A program keretében többek között  az ingatlan külső vagy belső szigetelése is helyet kapott. 

Mindenképpen jó ha tudsz néhány dolgot, mielőtt belevágsz a homlokzat felújításba, szigetelésbe, hogy tudatosan és veszteség nélkül végeztethesd el a munkákat.

Tudnod kell, hogy a hőszigetelő rendszer olyan alapfelületre hordható fel biztonsággal, melynek a síktól való eltérése nem haladja meg a ±0,5 cm-t. Ez azt jelenti, hogy a munka elvégzése előtt mindenképpen el kell tüntetni az egyenetlenségeket, amelynek módja a teljes felület újravakolása.

A hőszigetelő rendszerek nem a ferde és egyenetlen falak hibáinak eltüntetésére valók, hiszen kialakításuknál fogva csak akkor működnek megfelelően, ha minden rétegük párhuzamos a hordozó felülettel.

A vakolás elmaradása súlyos problémákat okozhat a későbbiekben.

Ne légy saját magad ellensége egy kis spórolás miatt. A mostani kormányzati támogatással így is felére csökkentheted kiadásaidat, úgyhogy mindenképpen számolj a vakolás költségével, annak idejével is. Ha nem lesz egyenletes a felület, az később a hőszigetelés hatékonyságának csökkenését okozhatja.

Figyelj arra, hogy vannak olyan szakik, akik azt mondják, elég lesz a falak egyenetlenségét majd a hőszigetelő rendszerek felhelyezéséhez használt nagyobb mennyiségű ragasztóval pótolni. Ez egy nagyon kockázatos megoldás, hiszen extrém esetben - amikor vastagon kell a hibák miatt a ragasztót felhordani - a rögzítő dűbelek egy része talán nem is fogja elérni a teherhordó falat, ezzel veszélyeztetve a rendszer működőképességét. 

Mielőtt azonban belevágtok a szigetelés felhelyezésébe, célszerű a homlokzati falakon található nyílászárókat is kicserélni hőszigetelt változatra. Azért érdemes ezt a műveletet előbb elvégezni, mint a szigetelést, mert akkor nem kell majd a már meglévő, egybefüggő hőszigetelt külső falat megbontani, rontva ezzel a hatékonyságát. Egyébként a kormány által támogatott felújításokba a nyílászáró cserék is beletartoznak, így ezek költsége is elszámolható lesz januártól 50%-ban.

Reméljük hasznos tudást osztottunk meg veletek. 

Gépi vakolásra itt tudtok ajánlatot kérni: Árajálatkérés