Mi van a festék és a vakolat alatt?

A lakás, ház felújítás megkezdése előtt, szemeink előtt lebeg a végcél, azonban ennek eléréséhez sok tervezés, és néha előre nem látható problémák is hozzájárulnak. 

Miután eldöntöttük, hogy milyen változtatásokat szeretnénk lakóhelyünkön elvégezni, gondoljuk végig, hogy milyen mesteremberek szükségesek a teendők elvégzéséhez, majd lássunk hozzá az árajánlatok bekéréséhez. 

Általában a szakiparosok az árajánlat elkészítése előtt felmérik a felújítás helyszínét, és ezen a szemlén az általunk bontás nélkül megítélt állapotok alapján adják árajánlatukat. 

Viszont ahhoz, hogy a vakoláshoz fel tudjuk mérni a falak állapotát és a vakolandó felületek nagyságát, már egy vakolattól megtisztított felületre van szükség. 

Miután több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, így néhány apró jelből már általában meg tudjuk állapítani, hogy milyen állapotok uralkodnak a régi festés, vakolás alatt, azonban sokszor a végleges kép csak akkor kerül felszínre, amikor lekerül a festék, vakolat illetve elkezdjük a munkálatokat.

A tulajdonosok többnyire tudják, hogy milyen típusú építőanyagból készült az épület, melyet szeretnének felújíttatni, de előfordulhat, - a sok átépítésnek köszönhetően - hogy meglepetésként éri még őket is a fal szerkezete, miután elkezdik a festék eltávolítását a vakolás megkezdése előtt.  Mielőtt hozzálátunk a munkához, előtte fontos átkopogtatni az egész falfelületet, mert ekkor láthatóvá vállnak a hiányosságok, illetve előkerülnek a korábban nem tapasztalt meglepetések, mint például a fal vizesedése. 

Ez az egyik legnagyobb és leggyakoribb probléma a vakolás megkezdése előtt,

hiszen a vizes falakat nem lehet, nem szabad levakolni. Mielőtt nekilátunk a munkának, előtte tisztáznunk kell, hogy mi okozhatja a vizesedést, és meg kell szüntetni a hibát. Lehetséges, hogy a falban lévő vízvezeték miatt ázik a fal, de az is előfordulhat, hogy a szigetelés hiányossága, vagy egy rosszul elvezetett, repedt esőelvezető csatornacső okozza a problémát. Első lépésként mindenképpen a hiba okának tisztázása és a kiváltó ok megszüntetése szükséges, csak ezután kezdhetünk neki a fal felújításának. 

De a munka megkezdése előtt meg kell várnunk, hogy a fal teljesen kiszáradjon, hiszen ha a nedves felületre hordjuk fel az anyagot, akkor csak tetézzük a bajt, bezárjuk a nedvességet.

A száraz falfelületen elkezdődhet a munka, portalanítás, majd vályogfal vakolása előtt még vakolaterősítő háló felhelyezése célszerű, mert így jobban fog tapadni az anyag a falhoz. A vakolás előkészítése és folyamata során sérülhetnek a nyílászárók, amennyiben a régieket szeretnénk megőrizni, vagy már bekerültek az újak, ezért vakolás előtt mindig levédjük a nyílászárókat, így a szétfröcskölő vakolatdarabok nem okoznak kárt és később a takarítás is könnyebbé válik.

A munka neheze ezután következik, melyet nyugodt szívvel bízhat ránk, hiszen már több évtizede foglalkozunk gépi vakolással, így az Ön helyiségeinek felújítása is profi módon fog elkészülni.