Ünnepi hangulat kívül-belül - Így dobd fel egyszerűen az otthonod!

Nem kell vagyonokat költeni a karácsonyi dekorációra és még csak mesteri kézügyességre sincs szükség ahhoz, hogy ünnepi hangulat költözzön az otthonodba - hozunk tíz egyszerű és nagyszerű ötletet, amivel meghívhatod vendégségbe a karácsonyt! Garantáljuk, hogy nem csak Neked lesz jobb kedved tőle!

1) Vágj szeletekre narancsot és citromot, a karikákat szárítsd ki - például a fűtőtesten -, majd fűzd cérnára és díszítsd vele a függönyt, az ajtót vagy akár a karácsonyfát! Persze az ünnepi terítésnél is felhasználhatod: ha egy dróthuzalt vezetsz át a gyümölcskarikákon, néhány gyors mozdulattal rátekerheted a pezsgős- vagy borospohár szárára is, de ajtódísznek is kiváló lehet!

2) Roppant egyszerű, mégis nagyon mutatós asztaldíszt készíthetsz a következő módon: talpas poharakba kanalazz sót, majd állíts bele egy pici gyertyát vagy teamécsest. A pohár szárára köss karácsonyi mintával ellátott szalagot, egész fahéj rudacskát. Mielőtt beleteszed a gyertyát, akár arany, ezüst vagy bronz csillámport is hinthetsz a sóra!

3) Ajtódísznek használhatsz nagyobb mézeskalács figurákat is, kis fenyőágakkal megtűzdelve. A gyerekek biztos nagyon szívesen segédkeznek a tészta szaggatásában, nem beszélve a feldíszítéséről! Ne csak tojáshabbal rajzold át a sütit, hanem ragassz rá színes cukrokat, kandírozott gyümölcsöket!

4) Szinte semmi dolgod nincs vele, mégis szemet gyönyörködtető látvány, ha vesszőkoszorúra szép szalagból masnit kötsz. Ha mégsem találnád elég dekoratívnak, díszítheted műhóval, ezüst vagy arany festékkel, de akár kisebb fadíszeket is aggathatsz rá.

5) Próbáld ki milyen, ha csak természetes díszeket akasztasz a fenyőfára. Aszalt gyümölcsöt, mézeskalács figurákat, diót, szárított narancsot, szalmadíszeket – igazán szépen mutat és különlegessé teszi a szobát, ahol tartod. Ráadásul a gyerekek – na meg persze a felnőttek is! – kedvükre csemegézhetnek az ehető fadíszek közül!

6) Hasonló eredményt érhetsz el, ha pattogatott kukoricát fűzöl fel egy nagyon hosszú cérnára. Ha nem szeretnéd, hogy a munkádat „felfalják” a torkos karácsonyozók, használj hungarocell-golyócskákat – így a díszt akár jövőre is előveheted!

7) Egy kis vászonzsákba tegyél egész fahéjat, néhány szem szegfűszeget, narancs- vagy mandarinhéjat és kösd össze a szárát egy szép szalaggal vagy natúr színű zsinórral. Máris kész a karácsonyi illatosító, amit elhelyezhetsz az előszobában, vagy a lakás bármely pontján, ahol egy kis ünnepi hangulatot szeretnél teremteni!

8) Tegyél az ablakba, a teraszra vagy a bejárati ajtó mellé (a lépcsőházba vagy a kertbe) egy lámpást, esténként pedig gyújts benne gyertyát! Körberakhatod tobozokkal, karácsonyfa díszekkel, de ültethetsz mellé dekorboltban beszerzett téli állatkákat is: madárkát, szarvast, mókust vagy rókát. 

9) Tegyél egy nagyobb gyertyát egy szép tálra, és vedd körbe ugyanolyan, egymással harmonizáló színekből álló karácsonyi gömbökkel, csillagokkal, tobozokkal, szárított gyümölcsökkel, kis masnikkal. Gyorsan elkészíthető, mégis mutatós asztal- vagy szobadíszt kapsz!

10) A világhálón ezerféle téli sablont találhatsz, amit műhóval, ezüst vagy arany sprayvel is körbefújhatsz az ablakon, de ha ennél trendibb megoldást keresel, szerezz be krétafilcet és rajzolj vele az ablaküvegre! Persze sablon nélkül is alkothatsz szépet, főleg akkor, ha nem kell a szomszédba menned egy kis rajztudásért! 

Fotó kredit: Lynda Hinton on Unsplash