Új lakás lakásfelújítás nélkül? A rendrakás csodákra képes!

Amikor átlépünk egy új év küszöbén, szinte mindannyian átgondoljuk, hogy mit szeretnénk elérni az előttünk álló esztendőben, és számvetést készítünk arról is, mit teszünk majd másképp, mint eddig. Úgy is mondhatnánk, hogy a január-február sokunk számára telik a gondolatok rendezgetésével – mi pedig arra biztatunk, hogy a környezetedben is tegyél rendet, azt is elmondjuk, miért! 

Képzelj el két szobát: az egyikben nagy a kupleráj, míg a másikban rend honol. Mit gondolsz, melyikben lennél hatékonyabb, ha kreatív ötletekre lenne szükséged? Hol menne gördülékenyebben a munka? Melyikben tudnál jobban koncentrálni egy fontos beszélgetés során? És vajon melyikben éreznéd magad otthonosabban? Ha Te is tudod – csak épp a kivitelezéssel akadnak gondjaid –, hogy rendezett környezetben minden szempontból jobban telnének a napjaid (sőt, nem csak neked, hanem a családtagjaidnak is!), ismerd meg a KonMari módszert, ami milliók életét változtatta meg világszerte!

A rendrakás öt alapszabálya

Ha úgy határoztál, hogy keresve sem találsz jobb időszakot a mostaninál a rendrakásra, vágj bele! Tudnod kell azonban, hogy a KonMari módszer nem arról szól, hogy egy pillanat alatt kicsinosítjuk az otthonunkat, mint amikor vendégeket várunk. Marie Kondo szerint ugyanis a rendrakás lényege az, hogy olyan módon számoljuk fel a káoszt az otthonunkban, ami örömet és örökké tartó változást hoz az életünkbe. 

Ennek legfőbb lépései a következők:

1) Kötelezd el magadat a rendrakás mellett!

A KonMari módszer elsőre kissé nehéznek tűnhet, hiszen időt és erőfeszítést igényel, ám ha komolyan elhatároztad, hogy rendet raksz, ez ne tántorítson el a célodtól! És higgy magadban! Ha valóban készen állsz a kezdésre, már csak a helyes módszert kell alkalmazni.

2) Képzeld el a számodra ideális életteret!

Gondolkodj el azon, hogy milyen házban szeretnél élni, és hogyan szeretnél lakni abban. Írd körül, milyen a számodra ideális élettér! Ha szeretsz rajzolni, vesd papírra, hogy nézne ki álmaid otthona! Ha inkább az írás az erősséged, jegyezd fel a legfőbb ismertetőjegyeket, és ha kedved tartja, fotókat is válogass hozzá magazinokból

3) Először végezz a selejtezéssel!

Azokra, akik sosem fejezik be a rendrakást, az a jellemző, hogy úgy próbálnak mindent elpakolni, hogy közben semmit sem dobnak ki. Ennek eredményeként az otthonuk a felszínen rendezettnek látszik, ám amíg a tárolóhelyek szükségtelen dolgokkal vannak tele, addig lehetetlen rendet tartani és elkerülhetetlen a visszaesés.

4) Rendezz kategóriánként, fajtánként – ne a hely szerint!

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy az emberek szobáról szobára próbálnak rendet tenni – ez a megközelítés azonban nem működik, mivel azt hiszik, hogy rendet teremtettek, valójában azonban csak az egyik helyről a másikra rakták át a holmikat, vagy csak szétszórták azokat a házban. Éppen ezért sosem kapnak valós képet arról, hogy mennyi holmijuk is van. A jó megközelítés az, ha kategóriánként teszel rendet: például amikor a ruhákat kezded rendszerezni, az első lépés, hogy az összes ruhát egy helyre hordod a lakásból – ez lehetővé teszi, hogy objektíven felmérd, mennyi ruhád van!

5) Kövesd a megfelelő sorrendet!

Nem csak az a lényeges, hogy kategóriánként rendszerezz, hanem az is, hogy betartsd a megfelelő sorrendet: ruhák, könyvek, vegyes apróságok és legvégül az érzelmileg fontos holmik. Nagyon gyakori hiba, hogy rendrakás közben leragadunk például a régi fényképek nézegetésénél – ez is alátámasztja, hogy mennyire lényeges a megfelelő sorrend, hiszen ez segít, hogy tisztán lássuk, melyik tárgy tölt el örömmel. A ruhaneműk válogatása jó terep a gyakorlásra, míg a fotókhoz és más, szívünknek kedves tárgyakhoz csak akkor érdemes hozzálátni, ha már tökéletesítettük a képességünket.

Ha készen állsz a rendrakásra, vesd bele magad a KonMari módszerről szóló könyvbe!