Egy tornácos parasztház újjászületése: erre figyelj, hogy sok örömöd legyen benne

Az elszállt ingatlan áraknak köszönhetően egyre többen veszik az irányt a vidéki városok, falvak felé. A távolság már nem akadály, ha jó áron juthatunk hozzá egy mese házikóhoz, legyen szó állandó lakhatásról, vagy nyaralóról. Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a vályog parasztházak, egy felújítást követően pedig igazán egyedi és értékálló ház tulajdonosai leszünk. Cikkünk segít, hogy mire figyelj oda, ha te is egy ilyen projektre vállalkozol!

A vályogfal ellensége a víz!

A tető javítása a legfontosabb feladat, a vízelvezetést kell megfelelően megoldani, hogy a csapadék ne károsítsa az épület belsejét. A hagyományos padlásterek föld tapasztással vannak fedve, ennek befülledését mindenképp el kell kerülni, hogy a penész és a gomba a későbbiekben se okozzon gondot. A belülről lefóliázott cserép egyszerű és olcsó megoldásnak tűnik, de sajnos ezzel több baj is van. A tetőtér ettől nem tud szellőzni, az itt keletkezett pára nem tud eltávozni, ez az oka a penész kialakulásának. 

Az alulról beszivárgó víz megakadályozása

Az rossz ereszcsatorna, vagy annak hiánya magasan feláztathatja a falat. A földbe beszivárgott csapadék, a talajnedvesség (nem talajvíz!) szintén nagy károkat tud okozni. A hagyományos technikával épült vályogházakban nem volt szigetelés, és nem lehet modern módon felújítani sem. Ha az aljzatot a kőműves telebetonozza, a víz nem tud távozni és a falakba felszivárog. Ilyenkor ki kell szedni az aljazot, zúzalékkal feltölteni, és arra lehet rakni a burkolatot. Egy tévesen lebetonozott szobát felbontani több százezer forint fölösleges kiadással járhat.

Nem mindegy, hogy hogyan építesz hozzá!

Nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy a hozzáépítés megfelelő legyen! A két épület között mozgási hézagot szükséges hagyni a különböző mozgás miatt, amit a vályog és a tégla produkál. Csorbázásnak nevezzük, amikor cikkcakkban egymásba teszik az építőanyagokat , egyet a régiből, egyet az újból elvéve. Ez a technika kifejezetten veszélyes is lehet, tilos a vályogot összecsorbázni a téglával, mert akár pár év múlva össze is dőlhet. A vályogházak statikája teljesen más, mint a téglaházaké, a belső falak áthelyezéséhez is mindenképp kérjük ki tapasztalt szakember véleményét!

A fa ablak nem csak a dizájn miatt fontos!

Kétségkívül a legnépszerűbbek a műanyag ablakok, és egyre több hagyományos épületbe is szívesen választják - tévesen. Egyrészt nagyon csúnya, nem illik a parasztház stílusához, másrészt a fa ablaknak fontos szerepe van a szellőzésben is. A modern otthonokban is egyre több problémát okoznak a nem szellőző műanyag ablakok, ezt már a gyártók is orvosolják szellőzőlyukacskákkal. Építéstörténeti szempontból is egyértelműen a fa ablakok illenek a legjobban a vályogházhoz, ezen ne próbáljunk újítók lenni!

Segítségre van szükséged a felújításban?

A gépi vakolás parasztházak felújításánál is gyors és gazdaságos megoldás! A hagyományos kézi vakolásnál jobb minőségű és szebb vakolat készíthető, ráadásul rövidebb idő alatt. Ha fontos a kiszámítható kivitelezési idő és szükséged van profi gépi vakolásra, keresd csapatunkat bizalommal!