Építkezés télen: csak az időjárás és a zsebed mélysége szab neki határt!

Elég körbenézni a világban, hogy lássuk: ma már nincs szezonja az építkezéseknek. Egyre több kivitelező építkezik télen is, ami a modern eszközöknek és alapanyagoknak köszönhetően messze nem lehetetlen vállalkozás. Vannak azonban törvényszerűségek, amelyeket szem előtt kell tartani, főleg, ha saját magad szervezed például az otthonod építését. Lássuk őket!

A téli építkezés legfőbb kihívása a hőmérséklet. Azt gondolhatnád, hogy csak az építkezési alapanyagok fagyása okozhat problémát, de ennél jóval több dologra kell ügyelned! Amennyiben 5 fok alá csökken a levegő, plusz óvintézkedésekre lesz szükség.

1. Már 5 fok alatt szükség van melegítésre

Nem csak fagypont alatt kell különös figyelmet szentelni az alapanyagok és a készülő szerkezetek védelmének. Ameddig nem csökken 0 fokra a hőmérséklet, ügyelned kell arra, hogy előmelegített anyagokkal dolgozz! Mivel télen a nappalok rövidek, a hőmérséklet rohamosan változik, érdemes fagyálló alternatívákat használnod az építkezéshez, legyen szó ragasztásról, betonozásról, szigetelésről vagy falazásról.

2. Fagypont alatt -5 fokig már a szerkezetet is védened kell!

Ha stabilan 0 fok alatti a hőmérséklet, az befolyásolja nem csak a munkavégzéshez használt anyag viselkedését, hanem komplett szerkezetet is. Megvan a veszélye, hogy a félkész építményben komoly fagykárok keletkeznek, ha nem gondoskodsz a szerkezet melegítéséről.

3. -5 fok alatt csak akkor építkezz, ha muszáj!

Ez a hőmérséklet már annyira komoly kockázatot jelent, hogy ellene jelentős intézkedéseket kell eszközölni, védősátrat, zsaluszigetelést, fűtést kell szervezni a szerkezet megóvásához és a munkavégzéshez eleve.

Ha pusztán az volna a célod a téli építkezéssel, hogy ne hagyd túlfutni a túlhúzódó munkálatok költségét, érdemes leülnöd és külön kiszámolnod, hogy a téli fűtési költségek és a munkások valószínűsíthetően magasabb díjai tényleg megérik-e a sürgetést, és nem tudod-e elhalasztani az építkezés befejezését.

Ha mindenképp még a karácsonyi ünnepek beköszönte előtt szeretnél az építkezési munkálataid végére érni, járj utána alaposan, hogy milyen védelmi intézkedésekre lesz szükség, milyen fagyálló termékalternatívák érhetők el a számodra, és milyen építkezési technológiák lehetnek a segítségedre!

Gépi vakolásra van szükséged? Kérd bátran kollégáink segítségét!