Mire figyelj a fűtési szezonban?

Lezajlott az ünnepi nyüzsgés, a vendégsereg jó eséllyel már tiszteletét tette, megtörtént a visszaállás az iskolába, munkahelyre. Ideje, hogy újra fontolóra vedd, mi volna az optimális a fűtési szezon hátralévő részében! Ne fizess feleslegesen, pláne ne úgy, hogy az egészségedre ártson a túlzott meleg. 

1. A nem használt helyiségeket se hagyd kihűlni!

Logikusnak tűnik, hogy a nem használt helyiségeket egyáltalán ne fűtsd fel. Minek is kéne? Azért, mert a fűtéshez használt csövek a legtöbb esetben vízzel vannak tele. Ne kockáztasd meg, hogy elfagy a víz, a jég pedig – mivel nagyobb térfogata van, mint a folyékony halmazállapotú víznek – megrepeszti a csöveket! Azok cserélése egy kisebb vagyont kitehet, arról nem is beszélve, hogy a helyreállításhoz nagy eséllyel a teljes hálózatot le kell üríteni, és megeshet, hogy a legnagyobb hidegben maradsz meleg nélkül.

2. Ügyelj a szellőztetésre!

A hideg ellenére is fontos, hogy rendszeres időközönként felfrissítsd az otthonod levegőjét. Ügyelj azonban arra, hogy mielőtt valamennyi ajtót, ablakot kitársz, lekapcsold a fűtőtesteket! Máskülönben minden fűtőtest a legmagasabb fokozatra kapcsolva fűtheti a csípős téli éjszakát. Nemcsak fűtőértékében lesz haszontalan, hanem gazdaságilag is: ne fizess feleslegesen!

Ugyanígy érdemes megfontolni, hogy amikor nem vagytok otthon, napközben feleslegesen ne fűtsd túl melegre a lakást, hagyd 18-20 fok környékén, és csak érkezésetekkor fűtsd fel a kellemes hőmérsékletre.

3. Ne vidd túlzásba!

Kevés rosszabb érzés van, mint kint a hidegben zsibbadásig átfázni, ezt tudjuk. Hazaérve gyakran elkövetjük a hibát, hogy kapásból maximumra állítjuk a fűtést, hogy jól átmelegedjünk, utána pedig élvezzük, hogy végre forróság vesz körbe bennünket. Érdemes azonban résen lenned, és miután átmelegedtél, visszavenned a fűtést, már csak azért is, mert az alváshoz ideális hőmérséklet 20 fok körül alakul. Ha annál melegebb van, az alvás minősége csorbulhat.

Ha a 22-25 fokos hőmérsékleten fázol, érdemes megfontolnod, hogy más módon védekezz a hideg ellen. Vegyél vastag, jó minőségű szőnyeget, viselj vastag talpú papucsot, esetleg tekintsd át a bútorok helyzetét, és ha például egy hideg főfal mellé tolt kanapénak keress melegebb helyet!