Színek otthonunkban – így válassz fal színt

Lakásunk, házunk hangulata sok mindenen múlik: a burkolatok, textíliák, világítás, és a színek is befolyásolják az összhatást. A falak színének megválasztását éppen ezért érdemes alaposan átgondolni, és megtervezni. Cikkünk segít a döntésben! 

Válassz alapvető szempontok szerint!

A minket körülvevő színek rengeteg dolgot elárulnak rólunk is, legyen szó akár csak az öltözködésünkről is. De az ízlésünk változik, ezért a színekhez fűződő viszonyunk is. Igyekezzünk racionális döntést hozni, és elvonatkoztatni otthonunk színeit szélsőséges kedvenceinktől (pl. a leopárd mintás bögrénk színe nem feltétlenül falra való).

Az általánosan ismert szabályok már nagyon régóta működnek, ezeket is érdemes megfogadni: 

  • A sötét szín szűkíti a teret, ezért kisebb helységekbe nem jó választás.
  • A sötét színű mennyezet optikailag csökkenti a belmagasságot, nyomasztó hatást kelthet.
  • A hideg színektől valóban ridegebbnek érezzük a szobát.
  • Azonban ezeket a szabályokat se szabad szigorúan venni. A szoba hangulatát jelentősen befolyásolják a már említett további tényezők, és pl. a bútorok is! Ne felejtsünk el alkalmazkodni a helység funciójához a színválasztás során sem.

Egyszínű falak

Sokan unalmasnak tartják az egyszínű falakat, de valójában nagy merészségre vall. A megfelelő szín kiválasztása után gondoskodnunk kell arról, hogy az összhatás hosszútávon izgalmas maradjon. A titok a bútorok, kiegészítők, és textíliák kiválasztásában rejlik, ugyanis ezek dobják fel ízlésesen a hangulatot. A türkíz-szürke egy nagyon elegáns kombináció lehet, de óvakodjunk a szezonális divatszínek párosításától otthonunkban pl. narancssárga fal piros polcokkal. De mi legyen a tökéletes választás? Ne kapkodjuk el a döntést, gondoljuk át alaposan, mi az a szín, melyet évekig örömmel nézünk. A melegebb árnyalatú neutrális színekkel nehéz mellé nyúlni!

Próbáld ki a kiválasztott színnek többféle árnyalatát kombinálni, ha szeretnél egy kis merészséget vinni ízlésesen otthonodba!

Többszínű falak

A színek megfelelő párosítása nem is annyira könnyű feladat, még a szakemberek is sokat dolgoznak rajta. A tökéletes harmónia van, hogy tényleg csak egy árnyalatnyi különbségen múlik. Minden érzékünkre szükségünk van, hogy a végeredmény ne legyen csalódás! Semmiképpen ne maradjon el a próbafestés.

Egy jó tanács: Otthonunkra tekintsünk egészként! Azért, mert a szobák nincsenek közvetlen kapcsolatban, még harmóniában kell lenniük! Olcsó, és zavaros hatást érhetünk el, ha egyik színes szobából a másikba lépünk.

Színpszichológia

A színek világával egy önálló tudományág, a színpszichológia foglalkozik. A lakberendezésben ugyanúgy érvényesek ezek az elvek, és megkönnyítik döntésünket! A teljesség igénye nélkül kiemelünk pár klasszikus színt, és tulajdonságaikat:

  • Piros: a szenvedély, és szerelem színe, izgalmas hatással bír. Leggyakrabban hálószobákban tűnik fel, de bánjunk vele óvatosan, mert növeli a pulzus- légzés és szívverésszámot is.
  • Narancssárga: Meleg, barátságos hangulatot áraszt, elősegíti a szocializációt, és étvágynövelő hatású, ezért inkább közösségi terekben használatos.
  • Zöld: Harmonikus, nyugtató szín, enyhíti a szorongást, ezért gyerekszobába jó választás lehet.
  • Kék: Békét és harmóniát áraszt. Növeli a munkaképességet, segíti az intuíciót. Étkezőbe nem ajánlott, mert csökkenti az étvágyat.

Otthonunk a mi saját kuckónk, melynek minden részét a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk. Legyen lakásunk a nyugalom szigete, közösségi életünk méltó központja, családunk kedvenc helye is! Fordítsunk időt és energiát megfelelő kialakítására!