Hogyan válasszunk klímát?

Egy légkondicionáló kellemesen hűs napokat teremt otthonunkban, megfelelő gondoskodás mellett sokáig élvezhetjük előnyeit. Ma már nem számít luxuscikknek, alapvető háztartási, vagy irodai kellék lett. A forró nyári napok beköszöntével sokan ugranak bele a klíma vásárlásba, akár meggondolatlanul is. Cikkünk segít a helyes döntés meghozásában!

Mitől lesz egy klíma készülék „takarékos”?

Készülék vásárlásánál az elsődleges szempontok között szerepel, hogy ne emelje meg túlzottan a rezsit. De miért van az, hogy egyes készülékek váratlanul hatalmas villanyszámlát eredményeznek?

A hagyományos on/off és a modern inverteres klíma készülékek összehasonlítása:

Az on/off készülék tulajdonképpen egész nap ki-be kapcsolgatja magát, ami természetesen növeli az energiafogyasztást. A gép érzékelői folyamatosan figyelik a temperatúrát, és differencia észlelése esetén azonnal elkezdenek dolgozni. Teljes mértékű fordulatszámon dolgozik a készülék, akkor is, ha ez nem szükséges. A hagyományos on/off klímák használata megfelelő lehet, ha csak napi pár órát használjuk.

Az inverteres klíma gyakorlatilag soha nincs teljesen leállított állapotban (bekapcsolást követően) és a pillanatnyi hőmérséklet függvényében fokozatosan módosítja hatékonyságát. Alacsony szinten képes szinten tartani az alacsony hőmérsékletet, vagyis nem üzemel maximum teljesítményen. Ez a legfontosabb tulajdonsága, ami segít a spórolásban. Ráadásul ezek a készülékek már nagyon alacsony zajszinten dolgoznak. Az inverteres klíma folyamatos használat mellett éri el azt az energiahatékonyságot amit a gyártók ígérnek. Rövid használatakor körülbelül ugyanannyit fogyasztanak, mint az on/off-os hagyományos klímák.

Ezek az inverteres klíma előnyei

Mielőtt belevágunk az előnyökbe, érdemes megemlíteni az egyetlen hátrányt: az inverteres készülékek magasabb áron kaphatóak. Ennek ellenére, mégis egyre többen választják ezeket a légkondikat, mert hosszútávon kedvezőbb a megtérülés. Nézzük néhány előnyt mellette:

  • Nagyon egyszerűen használható, praktikus funkciókkal
  • A hőmérsékletet precízen és pontosan tartja hosszú
  • Indítást követően nem terheli a villamoshálózatot
  • Fűtésre is használható akár -20 fokig
  • Kevésbé szárítja a levegőt
  • Halkan dolgozik
  • A friss levegő növeli a koncentrációnkat, munkateljesítményünket
  • Energiatakarékosabb megoldás az on/off rendszerekkel szemben

Klíma vásárlás előtt érdemes további dolgokat mérlegelni:

✔ A helyiség mérete, és a belmagasság fontos tényező. Amennyiben az ajtó nyitva hagyásával további szobákat szeretnél hűteni/fűteni, ez sem elhanyagolható. Ez alapján tudod majd a megfelelő teljesítményt kiválasztani.

✔ A klíma nem megfelelő helye is sok bosszúságot okozhat. A legtöbb klímánál állítható lapátok vannak, amelyek irányát és forgását szabályozni tudjuk. Azonban ha klíma nem megfelelő helyen van, a lapátok állítása nem elég ahhoz hogy megfelelő komfortérzetet érjünk el. A nappaliban pl. ideális elhelyezés a kanapé fölé helyezni a készüléket, mert a lapátok vízszintesbe állításával elkerülhetjük, hogy közvetlenül ránk fújja a levegőt.

✔ Legyen a kültéri egység elérhető helyen, és megfelelő távolságra a beltéri készüléktől!

✔ Időzítéssel, vagy wifivel könnyen szabályozhatjuk klíma készülékünket, akkor is, ha nem tartózkodunk otthon. Ugye emlékszel, mit mondtunk? Az inverteres klíma folyamatos használat mellett éri el azt az energiahatékonyságot!

✔ Ma már lehetőséged van az otthonodhoz, ízlésedhez leginkább passzoló készülék kiválasztására is! Színben, formában, és stílusban is találkozhatsz különböző légkondicionálókkal.

Legyen egy jó szakembered!

Egy precíz, és profi szakember elengedhetetlen! Már a tervezéstől kezdve segít neked a megfelelő készülék, és annak helyének kiválasztásában. Ne sajnáld évente egyszer felkeresni egy alapos klíma tisztítás miatt, hiszen csak így gondoskodhatsz a saját- és szeretteid egészségéről!