Mit tehetünk az építőipari áremelkedés ellen?

„Semmit”. Gondolják sokan elsőre. De a megváltozott helyzethez alkalmazkodnunk kell, ha tetszik, ha nem. Bűnbak keresés helyett nézzük, mit tehetünk, hogy kíméljük a pénztárcánkat! Van csodafegyver, vagy csak a józan ész segít?

Elszálltak az árak

Hónapok óta téma az építőipari alapanyagok brutálisan magas ára, és az elszállt munkadíjak. Nem pusztán pár százalékos emelkedésről beszélünk: a betonért tizenhat, a hőszigetelő anyagokért ötvenöt, a faanyagokért kilencvenhárom százalékkal kellett többet fizetni a már a tavaszi hónapokban is. Olyan mértékű azóta is a drágulás, hogy egyes helyeken napi árazási gyakorlatot vezettek be.

Építőanyag hiány és állami támogatás

A lakásfelújítási támogatás sok család kedvét meghozta otthonuk megújításához, az építőipar viszont gondoskodott ennek elvételéről is. Természetesen jó lehetőségnek tűnik kihasználni az 50%-os állami támogatást, de a pénzünk kevesebbet ér, mint a tavalyi évben, illetve jelentősen kevesebb alapanyagra lesz elég. Most kell igazán okosnak lenni, mielőtt belevágunk az építkezésbe, felújításba!

Aki teheti, nyilván kivár, és fontolóra veszi az építkezés elhalasztását: várja a szomszédos amerikai országok kibékülését, és a gyártással elmaradt cégek talpra állasát.

Spórolj ésszel!

Nézzük, mit tehetünk a fölösleges, vagy utólag megbánt kiadások ellen! Egy jól bevált trükk: gondolkozz! Valóban fontos, és életbe vágó most az építkezés, vagy felújítás? Kapkodás helyett gondoljuk végig, mi a fontossági sorrend. Sajnos több kivitelező és kereskedő is szeretne jól keresni a kialakult helyzeten, ne adjuk alájuk a lovat még mi is! Igaz, így várnunk kell akár egy évet is, de lesz időnk egy jól átgondolt tervet készíteni.

Érdemes végig gondolni, hogy mi az, ami valóban megéri, és tartósan jó befektetés lesz! Megéri drága anyagból drágán építeni? Növelem az ingatlan értékét a befektetett pénzzel és energiával?

Nyilván mindenki a megolcsóbb megoldást keresi. Szeretnénk egy profi kivitelezőt találni, a lehető legkevesebb pénzért. De létezik ilyen? A válasz egyszerű: nem. Rengeteg időt eltöltünk a szakemberek keresésével, élünk az ingyenes helyszíni felmérésekkel, és 14 helyről várjuk az árajánlatot. Mindenesetre érdemes elgondolkozni rajta, hogy nem feltétlenül a „noname szakember” a legjobb választás. Egy jól menő kivitelező cég fel tud mutatni egy weboldalt, és referenciákat. Egy jó tervező drágább, de pontosan tudja, hogy min lehet spórolni. Egy jó nevű építészt jobban meg kell fizetni, de a munkája értékállóságot, és megbízhatóságot eredményez. Néha igazán előtérbe kerülhet a minőség!

Az a trükk, hogy nincs trükk

Ismerjük fel legfontosabb igényeinket, és gondolkodjunk józan ésszel! Amennyiben valóban halaszthatatlan munkálatokra van szükség, csak akkor kezdjünk bele a felújításba! Ne sajnáld az időt megtalálni a legjobb szakembereket, és tekintsd egy nagyon jó referenciának, ha várnod kell rájuk! Gondolkodj hosszútávú befektetésekben!