Vízparti ház előnyei, hátrányai

Ki az, aki nem álmodozik néha egy vízparti otthonról, vagy nyaralóról? Valljuk be, mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen jó lehet egy tó, vagy folyó partján élni, és minden este innen csodálni a naplementét! Álom, vagy élhető mindennapok? Nézzük, miért jó – és miért kevésbé – ez az életforma!

Folyó, vagy tópart? Te mi alapján döntenél?

Akik szeretik a nyarat a vízparton tölteni, garantáltan van már kedvenc álló- vagy folyó vizük. Ki erre, ki arra esküszik, de mindenkinek megvan a maga fő érve. A vízi sportok, és a horgászat szerelmesei között is megoszlanak a vélemények: hol jobb kajakozni, vagy hol lehet több halat fogni? Talán nincs is jó vagy rossz válasz erre, inkább mindenki megy a tapasztalatai, és a szíve után.

Választásnál természetesen nem utolsó szempont az ár sem. Hiába szeretnének sokan közvetlen Balaton parti ingatlant, az árak elszálltak az elmúlt években. A 2020-as évben megnőtt az igény a belföldi nyaralásokra, és még idén, 2021-ben is sokan töltik itthon a nyarat. Ha valaki vízpart mellett szeretne pihenni, akkor alaposan körbe kell nézzen, mert a járvány időszaka nemhogy megállította volna az árakat és az építkezéseket, tovább növelte a keresletet. Az olyan népszerűbb balatoni városokban, mint Siófok, Balatonfüred még mindig elképesztően magas négyzetméter áron kelnek el az ingatlanok.

Nem szabad azonban elkeseredni, nem lehetetlen a vízparton tölteni a szabadidőnket, vagy akár a mindennapjainkat! Érdemes némi áldozatot hozni, és kicsit messzebb merészkedni az ország határain belül, és kedvezőbb áron találhatunk folyó- vagy tóparti ingatlanokat. A Rába partja, a Zugi-holtág, a Bodrog folyó, a Kőrös folyó még mindig kevésbé népszerű lakóhely, így a mellettük fekvő településeken könnyen akadhatunk egy jófogásra.

Ezért biztosan szeretni fogod vízparti ingatlanodat!

Legyen szó állandó, vagy alkalmi lakhelyről, a vízpart nyugalma, és a víz látványa garantáltan elcsendesíti majd elmédet, és segít a kikapcsolódásban. Könnyen elfelejtheted az apró gondokat, és békésen pihenhetsz a meleg nyári napokon, és a hűvösebb tavaszi-őszi napokon is egy pokróc társaságában!

A sportos életmód nem járhat több kifogással! Egy saját folyó- vagy tópart biztosan elcsábít majd egy kis testmozgásra! Az úszáson túl, a kajakozás, a kenu, a SUP hosszabb túrákra is elcsábíthat. Extrém élményekre vágysz? Már a hazai vizeken is hódolhatsz a jet ski, a wakeboard, vagy a vízisí iránti szenvedélyednek.

A horgászat rajongóinak biztosan nem kell részleteznünk az előnyöket! Reggeltől estig élvezhetik kedvenc sportjukat a saját partjukon, vagy stégükön.

Nem utolsó szempont, hogy vízparti házad, vagy nyaralód remek befektetés! Könnyen kiadható, de ha eladni szeretnéd, akkor sem kell majd áron alul értékesítened.

Milyen kompromisszumot kell kötnöd, ha vízparti ingatlant választasz?

Elhelyezkedéstől függően előfordulhat, hogy ingatlanod kisvárosban, falun, vagy akár a természet lágy ölén fekszik. Ebben az esetben alkalmazkodnod kell a település infrastruktúrájához, és lehet, hogy néhány hétköznapi, kényelmi szokásodat el kell engedni.

Amennyiben egy kisebb településre – vagy település közelébe – költözöl, vedd figyelembe, hogy az élelmiszerboltok rövidebb ideig lehetnek nyitva, vagy nincs a környéken gyógyszertár, sem orvosi ellátás.

Elképzelhető, hogy a nagy tavaszi árvizek egy időre lakhatatlanná, vagy megközelíthetetlenné teszik ingatlanodat. Ne felejts el érdeklődni a vízállás felől vásárlást megelőzően! Az árvizet követő hetekben számítanod kell a takarítással járó munkálatokra is.

Édes a véred? A szúnyogok garantáltan örülni fognak neked, de sajnos te kevésbé nekik… A vízpartok elengedhetetlen lakói a szúnyogok, akik megkeseríthetik a kellemes nyári estéket. Ne aggódj, ha hajlandó vagy leleményesnek lenni, felveheted velük a harcot! A rendszeres irtás, és a hatásos szúnyogriasztók használata mellett igyekezz praktikus, szúnyogoktól mentes övezeteket kiépíteni! Egy hálóval körbevett, szellős terasz könnyen elkészíthető, esztétikus, sőt trendi kivitelben is!

Te mennyire szeretnél a vízparton élni, vagy nyaralni? Amennyiben a néhány negatívum ellenére a válaszod igen, mérlegeld lehetőségeidet, és járj nyitott szemmel! Álom nyaralód lehet, hogy hamarosan szembe jön veled!