Jönnek a fagyok: erre figyelj, hogy biztonságban tudhasd a házad!

Azt hiheted, ha már megkötötted a lakásbiztosítást, hátra dőlhetsz, mindentől védve vagy. Ezzel szemben valójában csak akkor érvényes a lakásbiztosítások nyújtotta védelem, ha figyelsz arra, hogy az előírások szerint mindent megtegyél a lehetséges káresemények ellen védekezve. Vegyük sorra, mikre kell ügyelned a hideg időszak beálltával, hogy megelőzd a bajt! 

A szélsőséges időjárás és a gondatlanság együtt beláthatatlan károkat okozhatnak. Ezek megelőzésére elég, ha körültekintő vagy, és felkészíted a házad és kerted a télre! 

1. Biztosíts utat a csapadéknak! 

Tavasszal hiába esik sok eső, az lefolyhat az ereszen. Nem okoz gondot, hogy nem vezetődik el megfelelően a víz. Ugyanakkor lombhulláskor az ereszcsatornák könnyen eldugulhatnak, és a rossz helyre folyó víz súlyos károkat okozhat a tetőszerkezetben. Gondoskodj arról, hogy ameddig hullanak a levelek, rendszeresen takarítsd az ereszed! 

2. Téliesítsd megfelelően a kerted! 

A hideg idő előnye, hogy megszabadulhatsz az időrabló kertimunkától, hónapokra elteheted a fűnyírót, nem kell naponta letakarítani a macska által összejárt kerti asztalt, és viráglocsolás közben sem kell a szúnyogokkal hadakozni. Ahhoz, jövő tavasszal gond nélkül folytathasd ezt a hobbit, ügyelj a kert tisztességes téliesítésére! 

Gondoskodj róla, hogy az értékes munkagépeket és bútorokat megfelelően elzárd, hogy se a betörők, se a kártevők ne okozhassanak neked kárt! A kerti csapot zárd el, hogy a fagy beálltakor a jég ne feszítse szét a vízcsövet! Időnként ellenőrizd, hogy minden rendben van-e, illetve, hogy nem költöztek-e be kártevők a fészerbe! 

3. Tűzgyújtáskor légy körültekintő! 

Az őszi bekuckózás idilli képéhez gyertyák, kandallók, kályhák melege tartozik, ahogyan a gesztenyesütés is. Nyílt láng használata előtt mindig győződj meg arról, hogy van a közelben oltóanyag, akár egy pohár vagy vödör víz, és hogy egy szellőztetéskor becsapó légáram esetén sincs elég közel gyúlékony felület a lánghoz! Kültéri tűzgyújtás esetén tájékozódj arról, hogy a lakhelyeden milyen szabályok kötik a kezedet, nehogy önkormányzati bírság legyen a vége egy hangulatos családi gesztenyesütésnek!

Ne feledd: sokféle lakásbiztosítási konstrukció létezik a piacon, mind ilyen-olyan eltérésekkel. Az viszont általános, hogy a biztosítócégek nem fizetnek azokra a kisebb káresetekre, amelyek a te hibádból keletkeznek, vagy csak a vállalt összeg töredékét térítik meg. Éppen ezért légy körültekintő, és készülj fel a téli hónapokra időben!