Minden, amit a házszigetelés kapcsán tudnod érdemes!

Az egyre emelkedő energiaárak mellett nem elhanyagolható kérdés a fűtéskorszerűsítés: mennyit lehet vele spórolni az energiaárakon? Mire lehet használni, és hogyan érdemes eszközölni, hogy tényleg hatásos legyen? Ezúttal a házszigetelés témáját járjuk körbe, minél pontosabb segítséget nyújtva neked, mielőtt belevágsz a nagy projektbe! 

A házszigetelés nem csak hidegben lesz hasznodra! 

Az első és legfontosabb érv, hogy a házszigetelés évszaktól függetlenül nagy hasznodra válhat. Ahogyan télen nem engedi ki a meleget, úgy nyáron nem engedi be. Ezzel nem csak a téli fűtésszámlát, de a nyári klímahasználat miatt elszabaduló villanyszámlát is tudod csökkenteni. Ha pedig stabilan tudod tartani az otthonod hőmérsékletét, annak egyéb hozadékai is vannak, például nem kell tartanod a penészesedéstől, Ha van a családban frontérzékeny, melegintoleráns tag, annak a személynek külön sokat javíthatsz a közérzetén. 

Hasra nem mondható meg, mennyi az annyi

Könnyen abba a hitbe eshetsz, hogy mondasz egy négyzetméter nagyságot, amelyben be kell burkolni a házfalakat, kapsz árat a házszigetelés elvégzésére, és úgy érzed, ezzel el is dőlt a kérdés. Mivel azonban ez még csak egy összetevő az árakat befolyásoló tényezők közül, érdemes bővíteni a kalkulációt egyéb szempontokkal. Az, hogy milyen alapozást választasz a hőszigetelés alá, milyen vastagon szeretnéd a szigetelést, illetve, hogy milyen jellegű anyagból, akár kétszeres költséget jelenthet. Amellett, hogy a hatékonysága sem lesz azonos az eltérő anyagoknak, fontos az is, hogy ne fojtsd meg a házat, ne zárd le teljesen hermetikusan. Az sem mindegy, milyen színnel és festékkel festesz rá a szigetelésre, hogy az otthonod új külsőt kapjon. Végül, de a jelenlegi munkadíjak mellett nem meglepő módon, igencsak vaskos költséget jelenthet maga a munkadíj. Ezek együttese adja ki egy házszigetelés költségét. 

Más kihagyja a kalkulációból, te ne tedd! 

Mielőtt hezitálás nélkül nekiállsz a fűtéskorszerűsítésnek, kerül, amibe kerül, érdemes az otthonodat teljességében is megvizsgálnod. Amennyiben a nyílászáróid vacak állapotban vannak, azokat érdemes ezzel egyidejűleg rendbe hozatnod. Ugyanígy érdemes figyelni arra, hogy fentről és lentről ne áradjon a hideg az otthonodba. A padlózat vagy a házalapzat elfedése ugyanolyan fontos, mint a tetőszerkezeted megfelelő hővédelme. 

Végül, de nem utolsó sorban a házszigetelés nem csak az elszabadult energiaárak miatt lehet fontos a számodra. Ahogyan rendre megtapasztalhattuk, egyre melegebb évek köszöntenek ránk, ezt a klímaváltozást csak közös, tudatos intézkedésekkel tudjuk megelőzni. Ha spórolsz az energiahasználattal, azzal a környezeti terhelésedet is csökkentheted, ami egy jobb jövő szempontjából elengedhetetlenül fontos szempont.