Penész a lakásban: esztétikai gond, vagy más veszélyt is rejt?

Bármelyik otthonban megjelenhet a penész. Amellett, hogy a lakás berendezését, burkolatait ellepi, tönkre teheti a szeretett dísz- és használati tárgyakat, megbetegítheti a lakókat. A penész ellen kétféle módon lehetséges felvenni a harcot: megelőzéssel és módszeres kezeléssel. Mutatjuk, mi mindenre érdemes ügyelned!

A penész különböző gombafajták összefoglaló neve. A kialakulásának két fontos feltétele van: a nedvesség és a hőség. Éppen ezért lényegében bárhol, bármikor kialakulhat. A lakáson belül a konyhában megromló ételeken túl legtöbbszőr a hűvös idő beköszöntével bukkanhat fel a legelterjedtebb fajtája, a fekete penész. A legnagyobb gondot az jelenti a penész esetén, hogy – lévén gombákról szó – spórákkal terjed a levegőben és bárhol megtelepedhet. Jellemzően olyan zugokban, mint a szobasarok, bútorok mögött, matrac, szemetes vagy klímaberendezés közelében bukkan fel. Természetesen a konyha és a fürdő fokozottabban veszélyeztetett helyiség. Az ideális körülményt számára a minimum 20 Celsius fok feletti hőmérséklet és a minimum 80 százalékos páratartalom jelenti. 

Ronda, rossz a szaga, de nem ez a fő gond vele 

Ha nem eszünk penészes ételt, még nem hárítottuk el az egészségre gyakorolt káros hatásait. A lakáson belül megjelenő penész spórákkal terjed szét a levegőben, amit belélegezve komoly egészségügyi károkat okoz. Májkárosító és rákkeltő méreganyagot termelve hosszútávon komoly gondot jelent. Ha a saját otthonodban érzed magadon a tüneteket, azaz indokolatlanul köhögsz, megfázás jeleit produkálod, kötőhártyagyulladást tapasztalsz rendszeresen, gyanakodhatsz. Mellette ugyancsak jellemző tünet az asztma, a bőrelváltozás, fejfájás, gyomor-, bél- és ízületi panaszok. 

Két eszköz a penész ellen

A legjobb, amit tehetsz, ha megelőződ a penész kialakulását, amit pedig az otthonod páratartalmának szabályozásával tudsz megtenni. Szellőztess rendszeresen, mosásnapon a rendszeresnél is többször, a hálószobádban lehetőleg ne tarts növényeket. A penész által leginkább veszélyeztetett eszközöket rendszeresen takarítsd, kifejezetten a fürdőt, a szemetesedet, porszívódat és a klímádat. 

Ha már kialakult, akkor első körben érdemes a drogériákban kapható penészölőkkel próbálkozni. A házi penész eltávolítás után szellőztess ki alaposan! Ha a penész nagy felületen jelenik meg, illetve eltávolítás után mégis vissza-visszatér, érdemes szakértővel kiirtani az otthonodból. Ügyelj arra, hogy a lakás minden zugát átnézve valóban minden felbukkanó helyen elpusztítsátok a penészt. Máskülönben akár egy kis kolóniából újra meghódíthatja az otthonodat. A nagy kiterjedésű, falon megjelenő penész esetén a vakolatig kell lekaparni a festéket, és újra alakítani a belső burkolatot – lehetőleg a festékbe kevert penészedésgátlóval. 

Menj biztosra, és védd meg a családod a penészedéstől!