Mikorra ütemezzük be a gépi-vakolást?

A ház építése, felújítása során több szakember együttműködésére és munkájuk jól összehangolt megszervezésére van szükség. Éppen ezért fontos tudnia a megrendelőnek, hogy az egyes munkafolyamatok kapcsán, mikor, kit kell értesítenie, megbíznia a következő lépés elvégzéséhez.

Persze az ideális az, ha van egy munkavezető, aki leszervezi az építkezés egészét, azonban nem mindenkinek van lehetősége megbízni egy ilyen szakembert, sokan pedig úgy gondolják, hogy maguk irányítják a folyamatokat, mert az a biztos, amit ők végeznek el.

Számukra szeretnénk támpontot nyújtani az alábbiakkal.

Az új-építésű házak esetében kifejezetten előnyös a gépi-vakolás alkalmazása, hiszen gyors és hatékony, minimális anyagmegmaradással járó eljárásról van szó. Többször felmerül a kérdés, hogy vajon az aljzatbeton felvitele előtt lehetséges – e már a falak vakolása ezzel a módszerrel.

A válasz erre, igen. Akár az aljzatbeton lerakása előtt, de akár utána is elvégezhető a művelet.

Egyre gyakoribb a lakásokban a padlófűtés elterjedése, így két lehetősége van a tulajdonosnak a gépi-vakolás munkálatainak elkezdésére. Vagy a teljes padlófűtés lerakása után kezdhető a munka, vagy még azelőtt kell a falakat bevakolni, mielőtt a fűtéshálózat szerelése elkezdődik.

Mint az a képen is jól látható a falban futó fűtési hálózat szerelése még a vakolás megkezdése előtt kerüljön fel a falra, így kaphatunk sík felületet a gépi-vakolás elvégzése után.

A villanyszerelési munkák során a vezeték a falba kerülnek elhelyezésre, ezért ennél a munkafolyamatnál fontos tudni, hogy a gépi-vakolás előtt vagy után kell-e a falat megbontani. Új építésű ház esetében a villanyszerelő még a vakolás megkezdése előtt kell, hogy elvégezze a munkafolyamatokat, a vezetékezést. Lakásfelújítás során azonban célszerű a gépi-vakolás elkészítése után belemarni a falba a vezetékeket.

Faanyagú nyílászárok beszerelése új-építésű házak esetében maradjon a gépi-vakolás elvégzése utánra, mivel ennek a felületnek a megtisztítása és fedése sok időt és energiát emészthet fel. Fagerendák és meglévő fa nyílászárók esetében minden egyes darabot fóliázással védünk meg az esetleges károsodástól.

Műanyag alapú ablak, ajtó esetében egyszerűen leragaszthatóak a felületek, így azok a gépi-vakolás megkezdése előtt már beszerelésre kerülhetnek.

Reméljük, hogy tanácsaink segítségével Önök is előre tudnak majd tervezni a munkafolyamatok megrendelésekor.

Várjuk ajánlatkéréseiket, mely alapján még pontosabban fognak tudni tervezni az építkezés, felújítás során.