Ne fizessük meg később az olcsóság árát II. - a külső vakolat

A külső vakolat a ház lelke. Hatására kedvezőbbé válik a belső hőmérséklet, energiát takaríthatunk meg. Korábbi cikkünkben már említést tettünk erről, bemutattuk, hogyan spórolhatunk a homlokzati hőszigeteléssel tízezreket a rezsiből.

Aki homlokzati vakolatot készíttet a házára nemcsak gondoskodik a költségek kordában tartásáról, hanem igényes megjelenést is kölcsönöz az épületnek.

A különböző színű homlokzati vakolat dísze is egyben a háznak, mely páraáteresztő, hő- és hangszigetelő is egyben. A tulajdonosok elvárják, hogy a vakolat több évig, akár évtizedekig is kellő védelmet és esztétikai élményt nyújtson az épületen. Mindezeknek az elvárásoknak az alapja a kiváló minőségű anyagok használata és megfelelő szaktudással elvégzett munka lehet.

Azt tudnia kell minden megrendelőnek, hogy az akár 50 C fokos hőmérséklet különbséget elviselő homlokzati vakolat színezését egy idő után meg kell ismételni. Természetesen a jó minőségű vakolás után erre csak 25-30 év múlva kerül sor, azonban a silány anyagok használata esetén rosszabb esetben akár 3-5 éven belül erre szükség lesz. Ekkor ismét ki kell fizetni az állványozás, a kiszállás, az anyag és a munkadíj költségét, mely nem kis kiadást jelent a háztartás számára.  Ilyen esetben felmerül a kérdés a tulajdonosban, hogy vajon a vakolat hang- és hőszigetelő képessége valóban megfelelő-e, vagy a rossz anyagválasztás, a hibás kivitelezés miatt ez sem működik megfelelően.

A jó minőségű vakolat minden összetevője megfelelő arányban található meg a keverékben. A legfontosabb összetevője a műgyanta, melynek kifogástalan minőségűnek kell lenni, hogy megfelelő legyen a tartás. Hamar kiderül, ha nem jó a minősége a felhasznált vakolatnak, hiszen ekkor néhány hónap alatt megfakul a szín, töredezik a felvitt anyag. A kiváló minőség könnyebb és gyorsabb munkavégzést is lehetővé tesz, mivel ezzel egyenletes, esztétikus felület alakítható ki rövid idő alatt.

Egy jól felvakolt ház esetében a vakolat rövid idő alatt elpárologtatja a nedvességet, így nem fog az épület penészesedni, algásodni, míg egy silány minőségű vakoló anyag használatánál ez előfordul. Hőszigetelő rendszerek felszerelése mellett a rossz vakolás hatalmas károkat okozhat.

Bár időlegesen a rosszabb minőségű vakolaton spórolhatunk, vegyük figyelembe a fent leírtakat és gondoljunk a jövőre. Amit most megtakarítunk, az holnap már a fűtési költségekben, a penész eltávolítás kiadásaiban és a közeljövőben történő újraszínezésre és újravakolásra kiadott pénzben fogjuk elveszíteni.

Gépi vakolás szolgáltatásunkkal időt takaríthat meg, viszont minőségi és hosszú évekig tökéletes falakat kap cserébe. Kérje árajánlatunkat gépi vakolásra itt.